Hlavní stránka

Denver

(15.12.2006)

Hlavní město Colorada se svým půl milionem obyvatel (v aglomeraci přes 2 miliony) je 22. nejvíce osídleným městem USA (2005). Nachází se v oblasti ostrého geologického rozhraní oddělujícího ploché roviny Velkých plání (Great Plains) od ostrých štítů Skalistých hor (Rocky Mountains).

Pro vznik města byl nejdůležitější osobností prospektor William Russell, který v roce 1858 u potoka Cherry Creek objevil první nuggety zlata. Zlata sice nebylo tolik, kolik se očekávalo, ale k založení hornické osady Denver to stačilo. Denverskou zlatou horečku brzy překonaly nálezy v Pikes Peak Country jižně od města. Ty způsobily odliv lidí z města, ale ne jeho zánik, jak se občas v takto vzniklých městech později stávalo.

Denver

Známý slogan "Pikes Peak or Bust - musím být u toho, nebo raději zemřu" byl velkou výzvou. Nové Eldorádo dalo do pohybu obrovské množství dobrodružných hledačů zlata, kteří postupně pronikali do nejopuštěnějších koutů hor. Hrstka zbohatla, hodně jich pomrzlo a většina se později usadila v rozrůstajícím se Denveru nebo poblíž něj v nově vznikajících osadách a městech.

Denver

Denver byl založen 17. listopadu 1858 v nadmořské výšce 1609,34 metrů. Proto se mu někdy přezdívá "Mile High City" - jednomílové město. Značku s výškou 5 280 stop najdete na schodišti do budovy státního Capitolu (jsou tam na schodech vlastně tři značky, podle posledních GPS měření je správným schodem ten patnáctý) s pozlacenou kupolí na křižovatce ulic E. 14th a E. Colfax Street. The Colorado State Capitol byl vystavěn v roce 1908 podle návrhu architekta E. E. Myerse.

Město je příjemné tím, že v něm sluneční paprsky hřejí přibližně 300 dní v roce, je zde bezpočet městských parků a v nich vyklusávajících obyvatel, na 90 golfových hřišť a 650 mil cyklistických stezek. Město je významnou dopravní křižovatkou dálniční sítě, vzrůstající význam má místní asi 10 let staré moderní

Denver - letiště

Denver International Airport. Centrum města (Downtown a LoDo) je poměrně malé, přesto v něm je na 300 restaurací, asi 90 Pubů, muzea, galerie, obchodní domy, vysokoškolské areály a zábavní park Six Flags Elitch Gardens. Za návštěvu stojí mincovna U. S. Mint, kde během návštěvy můžete vidět zlaté pruty a seznámit se s technologií zpracovávání zlata. Za skvost města lze označit Denver Art Museum (W. 14th Avenue/Bannock Street) se sbírkami indiánského umění, totemy, rohožemi, oděvy atp. Sedmipatrová budova s členěnými fasádami obloženými skleněnými deskami, mezi nimiž jsou nepravidelně rozmístěna okna, připomínající střílny, je velmi působivá. Hlavní ulicí je Larimer Street s viktoriánskými domy, galeriemi, obchody a kavárnami, mexickými restauracemi. Zajímavostí, vhodnou k následování i u nás do historických center měst, je free autobusová doprava projíždějící po hlavní třídě a stavící zhruba po každých 100 metrech. Denverský symfonický orchestr koncertuje od září do května v Boettcher Concert Hall na 14 th/Curtis Street a v létě v nádherném přírodním amfiteátru 26 km jihozápadně od centra města v Red Rocks. Prohlídka tohoto fascinujícího místa rozhodně stojí za to.

Ve městě je Colorado Convention Center, University of Colorado at Denver, ZOO, Colorado Botanic Garden, Aquarium, Colorado History Museum, Colorado Railroad Museum, City park, mimo město je zajímavé Buffalo Bill´s Museum a Grave (místo posledního odpočinku známého Buffalo Billa).

Neméně zajímavé je kdysi zlatokopecké, dnes už jen přežívající, díky hracím automatům a kasínům coloradské Las Vegas, městečko Central City. Denně sem přijíždějí jednotlivci svými automobily, ale i autobusy z Denveru přepravovaní gambleři, aby zde realizovali své money. A opravdu je kde hrát.

Jinak Denver je městem sportu, sídlí zde sedm profesionálních klubů: na Coors Fieldu z roku 1993 hrají baseballisté Denver Rockies, známý je basketbalový klub Colorado Rockies, nám velmi známé jsou hokejové laviny Colorado Avalanche, které hrají své domácí zápasy v Pepsi Centeru z roku 1999, NBA hrají Denver Nuggets, americkou národní fotbalovou ligu hrají na Invescu Field z roku 2001 Denver Broncos, na fotbalovém stadionu hrají Colorado Rapids a národní ligový Lacros je doménou Colorada Mammoth.

Návštěvu hlavního města Colorada i jako nástup do Rocky Mountains lze jen doporučit. Město každodenně mění svou tvář, rozrůstá se do šířky a přibývá jeho obyvatel (boom posledních let). Přijeďte se podívat na hezké upravené město i na jeho "za humny" okouzlující hornaté okolí.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress