Hlavní stránka

Z deníku expedice Baobab - 16. září

(17.09.2006)

Ankarana byla pro vetsinu z nas asi jednim z nejvetsich zazitku. Mohli jsme se na vlastni sluch presvedcit, ze madagaskarsky unikat, skalni utvary s ostrymi spickami- tsingy, delaji cest svemu jmenu a pri poklepu opravdu cinkaji.

Zvonkohru /ci spise kamenohru/ pak vystridalo ticho jeskyni, ktere jsou take symbolem teto oblasti. Tentokrat ne jejich obyvatele -netopyri, pavouci, rybky /jak by se dalo u milovniku zvireny cekat/, ale nepredstavitelne a nepopsatelne rozmery jeskynnich prostor nam sebrali dech. Par odvaznych plavcu se v jedne vydalo dokonce i na pruzkum proti proudu reky tekouci jednim systemem. Objevili zde na jednom kameni i stira, zahadou zustava, jak prekonal vodu kamen obklopujici. Co se tyce ostatnich zvirat, opet spousta lemuru, ochotnych dokonce nechat se i pohladit a oslintavajicich objektivy nasich fotoaparatu foticich na supermakro. A samozrejme vetve ozdobene chameleony nejruznejsich barev a tvaru.

Z Ankarany jsme se presunuli do posledni divociny, kterou jsme meli v planu navstivit-nejstarsiho narodniho parku na Madagaskaru, Montagne d'Ambre. Prales vetsinu z vypravy trochu zklamal, protoze v nem cekali vic zvirat, ale botanici si prisli na sve s kalanchoemi, stromovymi kapradinami, pandany atd. Spatrili jsme i nejake ty zabky a ctyri druhy ze sesti zde zijicich gekonu Uroplatu /celkem dvanact na celem Madagaskaru/. Stale nechapu, jak mohou pruvodci tyto skvele maskovane jestery pritisknute na kmeny stromu objevit. Mimochodem, pruvodci v Ankarane i v Montagne jsou skvele informovani a oproti ostanim umi anglicky a nosi boty /nevim, zda to nema nejakou souvislost/.

Vystoupili jsme i na nejvyssi vrchol, ctrnactistovku Montagne d'Ambre a hrde se zde vyfotili s ceskou vlajkou. Dole pod horou jsme pak tise zavideli pruvodcum, ladujicim se ryzi, kterou si nesli celou dobu v obrovskem hrnci, zatimco bily vazove chroupali susenky a tuhe bagety.

Kdyz uz jsme tak sedeli rozlozeni u nadherneho poklidneho jezera, museli jsme konstatovat, ze zdejsi system fady /tabu/ je vlastne nejlepsi zpusob ochrany prirody, nebot misto, ktere je timto zpusobem oznaceno byva zajimave jak z estetickeho, prirodniho hlediska a nikdo by se neodvazil porusit zakaz odhazovani odpadku, kriceni, plaseni zvere apod. Skoda, ze podobny system nejde zavest u nas. Chybela by mu holt ta dlouholeta tradice.

Cesta zpatky byla i pocatkem rozkolu nasich pruvodcu;. Mlady rychlik bezel se skupinou rychlonozcu napred a necekal na starsiho kolegu dodrzujiciho heslo Madagaskaru -Mora, mora /pomalu, pomalu/. Dostal za to pozdeji vynadano a druhy den, kdy jsme jej k podobnemu uletu presvedcili opet tak podruhe. Snad mu to kolega nebude vycitat dlouho.

Dneskem zacal v podstate nase cesta zpet. Pristav Diego Suarez, zitra letecky do Antananariva, odtud fakultativne mozna jeste do parku Perinet, kde ziji indriove /nebo klasicky nakup suvenyru v Tane/ a pak jiz domu. Moc se nam tam sice nechce, ale mame jiz pro sve blizke pripravene dlouhe seznamy s lahudkami; ktere by nam meli uvarit, abychom se vykompenzovali mesic ryze, testovin a zebusteaku /mnam, po tech se nam prece jen bude styskat/.

Radi bychom se sem do divociny na Madagaskar jeste nekdy vratili, ale ted zatim nashledanou v Cechach.

Zdravi Darina

Partneři projektu:

Média

rx-logo-m.jpg (7548 bytes)

Partneři

 

 

 

 

 

 



 

Václav Bratrych

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress