Hlavní stránka

Velká kanadská jezera

(02.11.2006)

Na hranici kanadské provincie Ontario a amerických států Minnesota, Wisconsin, Michigan, Ohio, Pensylvania a New York se rozkládají 4 kanadsko-americká jezera - Hořejší, Huronské, Erijské a Ontario (páté Michiganské s plochou 57 441 km čtverečných leží celé v USA).

Jedná se o region, který je největší zásobárnou povrchové pitné vody naší planety. Celková vodní plocha jezer zaujímá 244 725 km2, to je více než rozloha tří Českých republik. Voda se zde díky dávným zaledněním vyskytuje již miliony let a asi 1 procento objemu se každoročně obnovuje prostřednictvím koloběhu vody v přírodě.

Hořejší jezero - foto. Pecold

Největším (82 414 km2), druhé po Kaspickém jezeru v Asii, nejhlubším a také nejchladnějším je Hořejší jezero. Jeho břehy jsou pro málo příznivé životní podmínky řídce osídleny (s výjimkou města Thunder Bay - střediska zimních sportů a Sault-Ste. Marie).

Hořejší jezero - foto. Pecold

Huronské jezero (59 596 km2) se řadí zátokou Georgian Bay k oblíbeným rekreačním oblastem Kanaďanů.

Erijské jezero (25 745 km2) je co do objemu vody nejmenší, citelně na jeho okolí negativně působí vlivy urbanizace (dříve silně zhoršoval tuto lokalitu zejména hutnický a strojírenský průmysl v USA - Cleveland, Detroit aj.) a také zemědělská činnost.

Niagarské vodopády

Mezi Erijským jezerem a jezerem Ontario (19 529 km2) se na přitékající řece Niagara nacházejí známé a turisty vyhledávané Niagarské vodopády s výškou 59 metrů a průměrným ročním průtokem vody 5 936 m3/s.

Pobřežní část Toronta - foto. Pecoldová

Region Velkých kanadských jezer představuje unikátní ekosystém, jehož stav se v posledních desetiletích minulého století i na počátku třetího tisíciletí naštěstí zlepšuje. Znečištění je nižší než před půl stoletím a tak se sem vracejí mnohé ohrožené druhy fauny, např. orlovec říční a orlovec bělohlavý.

Toronto

Spolu se západní Britskou Kolumbií je tato oblast Kanady místem, kde se díky příznivému klimatu daří pěstování ovoce a vinné révy.

Národní vodní park Fathom Five

V oblasti Bruce Peninsula u Huronského jezera se nachází Fathom Five, park, jež je známý i pod jménem Cape Hurds Islands Area. Tento park byl založen k ochraně pevninského i podvodního bohatství Niagarského štítu, jež se svažuje do zátoky Georgian Bay. Zrádné vody u poloostrova Bruce Peninsula způsobily ztroskotání řady lodí (dosud bylo identifikováno 28 plachetnic a parníků, které zde skončily na dně v posledních dvou stoletích). Pozorování vraků lodí je jednou z atraktivit přitahující sem mnohé potápěče z Kanady i USA.

Národní vodní park Fathom Five tvoří 19 ostrovů s jedinečnou vodní i suchozemskou faunou a flórou a s unikátní geologickou minulostí. Název Fathom Five je odvozen od jména podvodního skalního masivu.

Nejznámějším ostrovem v parku je Flowerport, kde je v provozu několik značených turistických stezek s kempy i piknikovými stolky. V tomto vodním parku roste mnoho divokých a vzácných druhů rostlin jako jsou např. orchideje. Z nich je nejcennějším druhem calypso.

Kouzlo této lokality umocňuje několik starých majáků, z nich je nejvíce ceněn maják z roku 1897, který střeží vstup do zátoky Georgian Bay.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress