Hlavní stránka

Portoriko (USA)

(26.09.2006)

Portorický archipel objevil Kryštof Kolumbus v roce 1493. Tehdy zde žili indiáni Tainové. Po příchodu Španělů se jejich situace tragicky změnila (zlato bylo příliš lákavé). Už nebojovali jen proti dřívějším nepřátelům z okolí - Karibům, ale i proti Francouzům a Britům. Dnes jsou Portoričané občany USA, mluví španělsky a žijí 1 600 kilometrů od pevninské části Spojených států.

PRI - Portoriko (USA) (Estado Libre Asociado Puerto Rico), svobodný volně přidružený stát USA s vnitřní samosprávou.

Rozloha: 8 897 km2, 3 916 632 obyvatel, hlavním městem je San Juan.

Spojené státy získaly Portoriko ve vítězné válce proti Španělsku v roce 1898. Občanství USA získali místní obyvatelé v roce 1917, volební právo mohli uskutečňovat pouze pokud žili v USA. V roce 1952 si obyvatelé ostrovů odhlasovali v referendu samosprávu a volné přidružení k USA. Tento statut byl potvrzen při referendu v roce 1993. Jediným úředním jazykem je španělština, dříve to byla i angličtina.

Většina katolíků má kulturně blíže k Dominikánské republice i dalším Karibským zemím i zemím Střední Ameriky než k USA. Portoričanky patří mezi nejkrásnější žena na světě (alespoň podle soutěží Miss World a Miss Universe). Pozor! Portorikánci patří mezi známé rebely a rváče (West Side Story). Typické pro Portoriko jsou mříže na oknech i dveřích domů chránící majitele nemovitostí před zloději. Vysoká je kriminalita, časté jsou vraždy a velkým problémem jsou drogy. Ve sportu dominují Portorikánci v basketbalu.

K území Portorika mimo hlavního ostrova patří ještě ostrůvky Vieques a Culebra a řada neobydlených ostrůvků Velkých Antil.

Napříč hlavním ostrovem prochází horský hřbet Cordillera Central s nejvyšší horou Cerro de Punta (1 338 m n. m.) a rozděluje ostrov na jižní a severní část. Pýchou je deštný prales El Yunque na severovýchodě, kde je díky srážkám bujná vegetace, žije zde množství ptactva. Příjemné je, že se zde nenacházejí hadi ani obtížný hmyz. El Yunque je přírodní rezervací. Název pochází z indiánského slova Yunque - "Bílá země", ale bylo změněno na španělské Yunque, což znamená kovadlina. Parku dominují vodopád La Coca a věž Yokahu, ze které je perfektní výhled pro pozorování fauny a flory.

portoriko2.jpg (43365 bytes)

Jinou velkou atrakcí Portorika je radioteleskop Arecibo, který je největším satelitem na Zemi, reflektor má průměr 305 metrů a je umístěn do kráteru vyhaslé sopky. Jeho úkolem je sledování mimozemských civilizací, signálů z vesmíru. Osada Arecibo se nachází na severu země 80 kilometrů západně od San Juanu.

V zemědělství Portorika převládá živočišná výroba, v ní dominuje chov skotu. V rostlinné výrobě převládá pěstování cukrové třtiny, tabáku, kávovníku, ananasovníku, banánovníku a kokosových palem.

portoriko.gif (12534 bytes)

Vlajka má tři červené a mezi nimi dva bílé vodorovné pruhy, u žerdi modrý klín ve tvaru rovnoramenného trojúhelníka s bílou pěticípou hvězdou, je barevnou variantou kubánské vlajky (Portoričané bojovali o svou nezávislost proti Španělům spolu s Kubánci) a pruhy připomíná americkou vlajku. Portorická vlajka se vyvěšuje spolu s vlajkou USA.

V San Juanu, který založili Španělé v roce 1508, dominuje pevnost San Felipe del Morro z roku 1539. Ta chránila město před piráty i mnoha dalšími možnými uchvatiteli např. z Británie a Dánska. Starý Old San Juan upoutá pozornost návštěvníka pevností San Cristóbal, již výše zmíněné San Felipe del Morro, La Fortaleza, katedrálou San Juan, nejstarším kostelem San Jose a Capillo de Cristo. Další zajímavostí jistě je, že ve městě sídlí fakulta tropického lékařství, součást Portorické univerzity sídlící v Rio Piedras (10 km od San Juanu). Dnes žije hlavním městě Portorika téměř půl milionu obyvatel. Rozvíjí se průmyslová výroba, ve filiálkách amerických koncernů se vyrábí textil, oděvy, elektrotechnika a elektronika, plasty a základní chemie. Vyváží se cukr, tabák, ananasy, kakaové boby, oděvy, doutníky a cigarety. Svůj nezanedbatelný podíl na tvorbě HDP má "turistický průmysl". V něm dominuje hlavní město a jeho severovýchodní pobřeží směrem k Fajardu.

portoriko6.jpg (15435 bytes)

A právě ve Fajardu jsme s naší lodí kotvili. Taxíkem odjet 8 kilometrů nebyl žádný problém a už přede mnou byla Luquillo Beach. Při zpáteční cestě na polovině cesty severně od Fajarda jsem ještě navštívil tropický park s pralesem v Las Cabezas de San Juan Nature Reserve. Škoda, že nebylo více času, abych mohl navštívit i hlavní město ostrova. Plavba ale pokračovala dál na západ do dominikánské Punta Cany a Santo Dominga.

Jak vzniklo slovo "hurikán"? Název je odvozen od tainského slova Huracan, které označovalo silné větry rozpoutané rozzuřenou bohyní. Hurikány vznikají v oblasti jižně od Portorika pravidelně od července do listopadu. Místní obyvatelé proto v červenci slaví "Den modliteb" a při něm prosí o bezpečné přežití nadcházejícího období hurikánů. Z tohoto plyne poučení - cestovat do Karibiku od června do prosince se vzhledem k hurikánům nedoporučuje.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress