Hlavní stránka

Antigua a Barbuda

(06.09.2006)

Antiguu objevil Kryštof Kolumbus v roce 1493 a pojmenoval jí podle kostela v Seville. V roce 1632 byl ostrov kolonizován Brity, kteří sem přivezli africké otroky.

Jejich potomci dnes tvoří asi 90% většinu. Nábožensky dominují protestanti - 85 % obyvatel. Sopečný ostrov má rozlohu 280 km2, nejvyšším vrcholem je 405 metrů vysoký Boggy Peak. Ostrov je téměř celý odlesněn.

Podstatně menší karneval než v Rio de Janeiru se v St. John´su pravidelně koná od konce července do prvního úterý v srpnu. Džezový festival se koná každoročně v květnu.

Korálový ostrov Barbuda (160 km2) leží severně od Antiguy. Největším městem je Codrington. Třetím ostrovem tohoto ministátu je neobydlená Rendona.

Podél mysu Fullerton jsme připluli večer do přístavu Pěti ostrovů. Zde jsme na lodi v našich kajutách trávili noc a ráno další den se vydali na pláž. Ale na jakou? To je problém, je jich tu prý 365 a tak se každý den můžete koupat během roku na jiné, bílé a písčité. Rok tu ale určitě nebudu, tak jsme zvolil tu nejbližší tyrkysově modrozelenou Millers by the Sea a po krátkém odpočinku jsem navštívil barokní katedrálu z roku 1840 v centru hlavního města St. John´s. Pak mé kroky směřovaly k pevnostem James a Barrington a poté do bezcelního nákupního komplexu, kde jsem realizoval své money. Pro orientaci cizince je výhodou síť pravoúhlých ulic. V nich lze vidět budovy z 18. a 19. století, které přežily v roce 1843 těžké zemětřesení. Ale nezbývalo mi než se vrátit do přístavu, kde na mne před další plavbou čekal „Mořeplavec“.

Zdrojem příjmů je cestovní ruch - 80 % HDP. Nepříjemností jsou ovšem celkem pravidelně přicházející hurikány v období červenec–listopad.

Další zdroje tvoří zpracovávání dovážené ropy, textilní a konfekční průmysl, elektronika, lov krabů. Pěstuje se mango, melouny, ananasy apod.

Vlajka z roku 1967 je červená s velkým klínem ve tvaru rovnoramenného trojúhelníka se základnou na horním okraji a s hrotem ve středu dolního okraje. Klín je rozdělen na tři vodorovná pole v poměru 3 : 2 : 3. V horním černém pruhu je žluté vycházející slunce s devíti paprsky, symbolizujícími rozkvět ostrova. Klín ve tvaru písmena V naznačuje vítězství (Victory) nad kolonialismem. Červená barva je symbolem dynamiky a činorodosti obyvatelstva, černá značí jeho původ, modrá Karibské moře, bílá naději a písek. Žluté vycházející slunce představuje novou dobu.

ANT - Antigua a Barbuda (State of Antigua and Barbuda) - info:

Rozloha: 442 km2, počet obyvatel 68 722. Samostatným státem je od 1. listopadu 1981. Hlavním městem je St. John´s na severozápadě ostrova Antigua.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress