Hlavní stránka

Guadeloupe

(15.08.2006)

Říká se, že z letadla prý vypadají dva největší ostrovy Guadeloupu jako motýlí křídla. Ze země však vůbec nepůsobí symetricky. Jsou od sebe odděleny říčkou Salée a spojené pohyblivým mostem, který se každé ráno zdvihá, aby umožnil plujícím lodím zkrátit si cestu kolem ostrovů.

My jsme se vydali na Guadeloupe večer, když jsme z Dominiky přepluli přes Dominický průliv malými rychlými čluny do přístavu Pointe-a-Pitre.

Západní ostrov Basse-Terre je hornatý, sopečného původu, má vlhké klima. Většina ostrova je přírodní rezervací s mnoha vodopády a s termálními prameny uprostřed tropického pralesa. Proto je často označován za "ostrov nádherné vody". Na severozápadě v okolí městečka Deshais s dominujícím bílým kostelem jsou pláže s černým sopečným pískem, v moři jsou korálové útesy. Je zde podmořská rezervace J. Y. Cousteaua, nejznámějšího oceánologa.

Hlavní město a přístav Basse-Terre (založeno roku 1640) se nachází na jihozápadě stejnojmenného ostrova (s rozlohou 950 km2) na úpatí zatím odpočívajícího vulkánu La Soufriete (1467 m n. m.). Ten soptil naposledy v roce 1836, k životu se hlásil i v roce 1956. Řetězec sopečných vrcholů má délku 30 kilometrů. Poblíž hlavního města se nachází pevnost Fort Delgres.

Východní Grande-Terre je vápencový s bílým pískem. Jsou na něm mírně zvlněné kopce místními obyvateli nazývané les mornes. Grande Terre je sušší než sousední Basse-Terre. Všude kolem jsou plantáže cukrové třtiny, na loukách se pase skot. Tento ostrov s rozlohou 560 km2 působí více evropštěji. Z výšin Fort Fleur d´Epée od pevnosti Fleur d´Epée je nádherný výhled na destinaci Gosier, na přístav a největší město Guadeloupu Pointe-a-Pitre. To se nachází při rozlehlé zátoce na jihozápadě ostrova. Severně od něho je lokalizováno mezinárodní letiště Le Raizet. Letovisky jsou St. Francois a St. Anne, nejvíce navštěvováno je už zmiňované centrum cestovního ruchu Gosier. Zde jsme "rozbili stan" a s radostí se na místní Beach koupali a odpočívali. Nejdivočejším místem Grande Terre je Point des Chateaux - ráj surfařů. Ten ale nebyl pro nás.

Z průmyslu Guadeloupu lze zmínit rafinerie cukru (zpracování cukrové třtiny z blízkých plantáží), lihovary (výroba rumu) a tabákový průmysl (doutníky).

Dalšími ostrovy souostroví Guadeloupe jsou jižně ležící od předchozích dvou Les Saintes, Désirade a Maria Galante. Na ostrově Maria Galante jsou dvě města. Větší z nich Grand-Bourg zpracovává cukrovou třtinu. Další sopečné ostrůvky leží také jižně od největšího ostrova, jsou od něj vzdáleny 10 kilometrů. Obydlené jsou Terre de Haut a Terre de Bas. Většinu obyvatel ostrova Terre de Haut tvoří bílí rybáři, potomci osadníků původně ze severní Francie, na Terre de Bas žijí převážně rybáři tmavé pleti.

Pod správu Guadeloupu (Francouzské Antily) patří i ostrovy Svatý Bartoloměj (St. Barthélemy) - 215 kilometrů na sever od hlavního města souostroví a Svatý Martin (St. Martin) ležící 40 kilometrů severozápadně od předchozího. Oba se nacházejí mezi Anguillou a Svatým Kryštofem.

GLP - Guadeloupe (fr.) - info:
Département d´outre-Mer de la Guadeloupe et dépendances, zámořský departement Francie.

Rozloha: 1 780 km2, počet obyvatel: 448 713, hlavní město Basse-Terre.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress