Hlavní stránka

Dominika

(02.08.2006)

Dominika - "ostrov dobrodružství" je nejsevernějším z Návětrných ostrovů a nejméně změněným územím od dob, kdy zde v roce 1493 v neděli (domingo) přistál Kryštof Kolumbus.

Členitý terén a také místní Karibové, kteří Evropany zuřivě odmítali, budoucí osadníky dost dlouho odrazoval. Zájem projevili, jak jinak, Francouzi a Britové. Boje mezi nimi trvaly až do 19. století, kdy Francouzi za 12 000 liber odstupného z ostrova dobrovolně odešli a přenechali ho Britům.

Dominika je od 3. 11. 1978 nezávislým státem v čele s prezidentem. Obyvatelé z 90 % černé pleti (většinou potomci afrických otroků) mluví úřední angličtinou, ale i francouzskou kreolštinou. V rezervaci na severovýchodě žije několik set Indiánů Karibů.

Povrch Dominiky je velmi členitý, 40 % tvoří neproniknutelné džungle, zajímavostí jsou vodopády, sirné a termální prameny, černé lávové pláže. Jen 3 % povrchu tvoří roviny. Většina povrchu je zbytkem tří vyhaslých sopek (nejvyšší je Morne Diablotin s výškou 1 447 m n. m.). Na jihu ostrova v údolí Desolation pramení několik termálních minerálních pramenů. Srážek je hodně, ročně spadne více jak 2 500 mm, 2/3 roku jsou deštivé. Půda není vhodná pro intenzivní zemědělství, proto se pěstují jen banány, citrusy (limety), bobkový list, kakao a vanilka.

Průmysl se pozvolna rozvíjí. V něm má prim zpracování kokosových ořechů na mýdlo a stolní olej, budují se obuvnické závody a podniky na výrobu nábytku. Zajímavostí jistě je těžba pemzy (vulkanického skla) a její zpracování pro potřeby chemického průmyslu.

Lodě kotví na volném moři "na rejdě". Musela tam kotvit i naše. Jediný přístupný přístav je na severu země u Portsmouthu, ale problémem i u něho jsou rozsáhlé bažiny.

Hlavní město Roseau na jihozápadním pobřeží se původně jmenovalo Charlotte Town. Ten byl roku 1805 vypálen Francouzi. Po jejich odchodu bylo vybudováno nové město s novým jménem. Dnes v něm žije 16 500 obyvatel.

Stará pevnost byla přeměněna na hotel a i to ukazuje na snahu ostrovanů přilákat zahraniční hosty. Já jsem si prohlédl Roseau Pier a Old Market Plazu a krátce se prošel okrajem zdejšího typického deštného pralesa.

Symbolem Dominiky je endemický papoušek Amazon Imperialis (císařský). Symbolizuje odvážný let k výšinám a splnění tužeb lidu. Zobrazen je na vlajce, kde sedí, v červeném kruhu s deseti zelenými pěticípými hvězdami se žlutým lemem, na hnědé větvičce. Dalšími barvami na vlajce z roku 1978 je zelená (bujná vegetace a lesy), žlutá (symbol slunce, citrusů, banánů, Indiánů a mulatů), černá (úrodná půda a černoši), bílá (průzračná voda ostrova). Zelené hvězdy reprezentují deset farností. Středový kříž připomíná náboženské založení lidu a trojice žlutého, černého a bílého pruhu symbolizuje svatou Trojici.

WD - Dominika (Commonwealth of Dominica) - info:

Rozloha: 751 km2, počet obyvatel je 69 029. Hlavním městem je Roseau.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress