Hlavní stránka

Martinik

(26.07.2006)

Ostrov objevil Kryštof Kolumbus při své druhé plavbě v roce 1493, ale přistál na něm až při své poslední čtvrté plavbě do Západní Indie v roce 1502.

Dominantním objektem je činná sopka Montagne Pelée vysoká 1 397 metrů nad mořem. Největší výbuch dne 8. 5. 1902 zničil město St. Pierre na západním pobřeží, vzdálené od Fort-de-France 20 km. Obrovský mrak popela a horkých plynů usmrtil během tří minut více než 30 000 lidí. Erupce vytlačila z kráteru 360 metrů vysoký sloup lávy. Ten se pak v následujícím roce zřítil. Jediným, kdo výbuch sopky Montagne Pelée přežil byl dělník z doků, který byl v době výbuchu ve vězení za rvačku a mohutné zdi "nápravně-výchovného zařízení" mu zachránily život. Současné St. Pierre je vesnicí se 6000 obyvateli. Zříceniny bývalého města jsou vyhledávanou turistickou atrakcí.

Francouzi osídlili ostrov v roce 1635 a s výjimkou krátkých období byl Martinik vždy francouzský. To je patrné i dnes. "Ostrov květin" stále připomíná "starou dobrou Francii." Z obyvatel převládají Kreolové, potomci Afričanů.

Fort-de-France má 110 000 obyvatel. Původně bylo především vojenským střediskem. Po zničení města Saint Pierre se stalo hlavním obchodním i kulturním střediskem ostrova.

Mimo cestovního ruchu, který samozřejmě dominuje, patří mezi složky hospodářství pěstování a vývoz banánů, cukrové třtiny, ananasů a také květin. K hlavním průmyslovým odvětvím náleží výroba cukru, rumu, cementu, zpracování ropy. Jistý ekonomický potenciál má těžba dřeva a rybolov. I když cestovní ruch je velmi významný (nejvíce přijíždějí Francouzi a Američané), ostrov je závislý na finanční podpoře vlády v Paříži.

V rámci návštěvy Martiniku dlouhého 70 a širokého 10 kilometrů je mimo pláží (já jsem navštívil písečnou Diamond Beach na jihozápadě, jižně od parku Parc de Floralies) zajímavé navštívit například botanickou zahradu Jardin de Balata, zříceniny bývalého hlavního města Saint Pierre, Josefininy lázně, kde se místní rodačka Josefína, později manželka francouzského císaře Napoleona Bonaparta, chodívala   koupat  do  laguny.

 

Nelze  ani  vynechat  návštěvu některé z místních rumových destilérií (na jižní Moravě také nelze vynechat návštěvu vinného sklípku nebo v Plzni největší českou pivovarskou restauraci Na Spilce), kde mimo sledování výrobní  technologie určitě dojde i k ochutnávce  špičkového moku. Musím přiznat, že se rum na Martiniku chutí i kvalitou "blížil" ke špičkovému plzeňskému Božkovskému tuzemáku (do vstupu České republiky do EU se mu i u nás mohlo říkat rum, ač nebyl vyráběn z cukrové třtiny).

Vlajka je bledě modrá se středovým bílým křížem, který dělí vlajkový list na čtyři části. V každé z nich je umístěn vztyčený had. Vlajka se vyvěšuje na ostrově vedle francouzské trikolóry.

MTQ - Martinik (fr.) (Département d´outre-Mer de la Martinique),
od roku 1946 zámořský departement Francie.

Rozloha je 1 100 km2, počet obyvatel dosahuje 432 900. Správním střediskem je největší město Malých Antil Fort-de-France.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress