Hlavní stránka

Svatá Lucie (Saint Lucia)

(11.07.2006)

Na Svaté Lucii se střídali Francouzi s Brity. Od roku 1814 připadla Sv. Lucie definitivně pod vliv britského panovníka. Úředním jazykem je sice angličtina, ale zejména černí potomci afrických otroků mluví francouzskými nářečími. Od 22. února 1979 je země nezávislá.

Hlavním městem je Castries. Bylo založeno Brity v roce 1605. Ke značným škodám došlo při hurikánu v roce 1780, další tragedií pro město byly opakované požáry v letech 1796, 1813, 1927, 1948 a 1951. Sídlí zde výzkumný ústav botanický, zpracovávají se citrusy, cukrová třtina, kakaové boby. Pěstují se banány, mango, palmy kokosové - z jejích plodů se vyrábí kokosový olej.

V okolí města se zachovalo několik pevností, pro Karibik tak typických. Já jsem navštívil severně od hlavního města pevnost Vigie a nedalekou pláž Vigie Beach. Další pevnost je jižně od města na kopci Morne Fortune. Jižně od města se také nachází světoznámá zátoka Margiot Bay.

Lucie

Svatá Lucie je zemí vyhaslých sopek (Mount Gimie s 958 m n. m. je nejvyšší) Na jihu leží skupina sopek Qualibou rozložených ve tvaru koňské podkovy. Na západě dominují lávové kužele Pitonů (jižnější Gros [Velký] Piton se 798 metry a Petit [Malý] Piton se 743 metry.) Oba vrcholy se zvedají na jihozápadním pobřeží přímo z moře do osmisetmetrové výšky. Jedná se o erozí obnažené sopouchy, jejichž výplň tvoří láva utuhlá při erupci před 15 000 lety. Severovýchodně od těchto dvou Pitonů se nachází sopka Soufriere s vulkanickými prameny Sulphur Springs. Využívá se „teplo země“ – geotermální energie. V minulosti se na ostrově těžilo černé uhlí.

V bezcelním přístavu a obchodní zóně ve Vieux Fort na jihu ostrova se vyrábí textil, elektronika. Nejoblíbenějším pitím na ostrově dlouhém 43 a širokém 22 kilometrů je „Lucijský“ rum.

Přístav Grande Cul de Sac Bay jižně od Castries je velmi hluboký a patří mezi nejmodernější americké přístavy pro ropné tankery.

Mangrove, pláže a banánové plantáže lemují kolem dokola hornaté vnitrozemí s deštným pralesem, domov vzácných a ohrožených druhů zvířat, např. papouška amazoňana mnohobarevného, který byl v roce 1979 určen za národního ptáka Svaté Lucie.

Na vlajce země z roku 1967 jsou Pitony zobrazeny jako černý trojúhelník se dvěma vrcholy při základně. Modré pole reprezentuje moře, žlutý jehlan značí sluneční svit, černý s bílým lemem dvojí kulturu ostrova.

Opustil jsem nerad tento ráj a po přejetí Svatolucijského průlivu během noci doplul ráno k francouzskému zámořskému území – Martiniku.

WL – Svatá Lucie (Saint Lucia) - info:

Rozloha 616 km2, počet obyvatel byl v roce 2005 - 166 312 (tedy asi jako v Plzni). Černoši tvoří 88 %, míšenci 9 %, Indové 2,5 %.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress