Hlavní stránka

Svatý Bartoloměj - St. Barthélemy

(12.06.2006)

Ostrov Svatý Bartoloměj patří Francouzům, ale své jméno dostal podle staršího bratra Kryštofa Kolumba. Tento ostrov se správním střediskem Gustavia patří pod správu Guadeloupu.

Svatý Bartoloměj má plochu 21 km2 - je 10 km dlouhý a v nejširším místě 4 km široký. Na ostrově žije asi 5 000 obyvatel, potomků přistěhovalců z Normandie hovořících stále dialektem z období 17. století.

Ostrov se zakrslou vegetací příliš kolonizátory nelákal. Teprve v roce 1648 se zde usadili výše uvedení Francouzi. Francie ostrov v roce 1748 prodala Švédsku a to ho prodalo zpět Francii roku 1878.

Ve správním středisku Gustavia je zajímavostí pevnost, příjemně voní káva z místních kavárniček na nábřeží u přístavu. Již méně voní přístav, závisející na rybolovu a turistice. Pokud vlastníte jachtu, máte zde možnost kotvit. Oblíbeným cílem potápěčů je zdejší pestrobarevné mořské dno. My ale zvedáme kotvy a směřujeme k britské korálové a vápencové Anguille.

Karibská oblast

Karibská oblast se nacházející přibližně mezi 27-10° s. š. a podle Kryštofa Kolumba to byla Západní Indie. Je tvořena skupinami ostrovů východně od pevninské Střední Ameriky, které oddělují Karibské moře a Mexický záliv od Atlantského oceánu. Dělíme ji do tří skupin: Bahamy a britské souostroví Turks a Caicos na severu, Velké Antily (Kuba, Hispaniola /Haiti a Dominikánská republika/, britské Kajmanské ostrovy, Jamajka a Portoriko) ve střední části Karibiku a Malé Antily (od Panenských ostrovů přes Závětrné a Návětrné ostrovy až po Barbados, Trinidad a Tobago na jihovýchodě k pobřeží jihoamerické Venezuely - Isla de Margarita a přilehlé ostrovy až k nizozemské Arubě včetně Nizozemských Antil).

Co znamená název Antily? Evropané dali ve středověku jméno Antilia bájnému souostroví, které se podle jejich názoru nacházelo kdesi daleko na jihozápadě v Atlantickém oceánu.

Závětrné a Návětrné ostrovy (Leeward and Windward Islands)

Závětrné ostrovy se nacházejí na severu Malých Antil až k souostroví Guadeloupe. Jméno dostaly podle toho, že jsou chráněny před pravidelnými severovýchodními pasáty. Návětrné ostrovy se nacházejí jižně od Guadeloupe až ke Grenadě a jméno jim dali španělští námořníci, protože při plavbách Atlantikem směrem na západ jim vanul pasát do zad.

Obě skupiny ostrovů připomínají dohromady svým tvarem půlměsíc. Nizozemské Antily s plochou 800 km2 a necelými 300 000 obyvatel se s výjimkou Svatého Martina, Saby a Svatého Eustacha (jižně od Anguilly) nacházejí na jihozápadě Malých Antil severně od pobřeží Venezuely. Patří sem ostrovy Curaçao a Boniere (dříve spolu s Arubou tvořily tzv. skupinu A+B+C). Správním střediskem Nizozemských Antil je Willemstad na Curaçau. K Malým Antilám patří venezuelské ostrovy Islas de Aves, Islas La Roques, Islas Orchila, Isla Blanquilla, Isla La Tortuga až k turisticky nejoblíbenějšímu Isla de Margarita a končí západně od Tobaga u ostrova Los Testigos. Sem je geograficky zařazen i venezuelský Ptačí ostrov Aves západně od Dominiky.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress