Hlavní stránka

Svatý Kryštof a Nevis

(05.06.2006)

Podobně jako mnoho jiných v této oblasti i tyto dva ostrovy objevil při své první "západoindické" cestě roku 1493 Kryštof Kolumbus. Prvními osadníky byli ovšem Britové, kteří na Sv. Kryštof přišli roku 1623, na Nevis pak o pět let později - roku 1628.

Od 19. září 1983 je země samostatným státem. Hlavou státu je britský panovník, podobně jako u několika dalších středoamerických států.

Obyvatelé jsou z 85 % tmavé pleti, míšenců je 11 %, bělochů 2 %, Indů a Pákistánců 1 %. Z pohledu víry je 78 % protestantů, 11 % římských katolíků.

Svatý Kryštof - "klidný ostrov s přátelskými lidmi"- je tvořen třemi mladými vyhaslými sopkami, které spojuje úzká písečná šíje. Turisté obdivují svěží zelené lesy s množstvím popínavých rostlin a kolonie afrických kočkodanů zelených. Kladem je, že zde nejsou ani hadi ani jedovaté rostliny či nepříjemný hmyz.

Nejvyšším bodem ostrova je spící sopka Mount Misery vysoká 1 156 metrů. Na jejích mírných svazích se pěstuje cukrová třtina, na strmějších zelenina a ještě výše se chová dobytek. Z průmyslu má převahu spotřební - elektronika, obuv a batikované látky s karibskými motivy, podobně jako na Antigue, cukrovarnictví jako ve většině karibských zemí.

Bílé pláže spolu se suchým podnebím jsou ideální pro rozvoj cestovního ruchu. Nejznámější pláž, kde jsem se také osvěžil, se nachází na jihu ostrova a jmenuje se Frigate Bay. Následná prohlídka hlavního města (založeno 1627) mne překvapila pečlivou restaurací historických budov, dojem na mne udělala i prohlídka pevnosti Brimstone Hill, vybudované na vrcholu 215 metrového útesu v 17. století. Zde se v minulosti odehrálo několik bitev mezi Angličany a Francouzi. Svůj význam pevnost ztratila po roce 1852. Dnes je opravena a nachází se v ní muzeum.

Na ostrově Nevis je největším městem Charlestown. Zde se ve svatojánském kostele v obci Fig Tree Village dne 11. března 1787 oženil britský admirál Horatio Nelson (hrdina námořní bitvy od Trafalgaru) s Franceskou Nisbetovou.

List vlajky Svatého Kryštofa z roku 1983 je rozdělen na dvě části šikmým černým pruhem (africký původ obyvatel), který je lemován dvěma úzkými žlutými proužky (žlutá symbolizuje zářící slunce).   V černém pruhu jsou  dvě bílé pěticípé hvězdy (naděje a svoboda). Žerďová část vlajky je zelená (úrodná země), vlající část je červená (boj od dob otroctví až po nezávislost).

SCN - Svatý Kryštof a Nevis (Federation of Saint Kitts and Nevis) - info:

Rozloha: 261 km2 (St. Kitts 168 a Nevis 93 km2), počet obyvatel: 38958. Hlavním městem federace je Basseterre (19000 obyv.) na jihozápadě Sv. Kryštofa.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress