Hlavní stránka

Svatý Vincent a Grenadiny

(15.05.2006)

Kolonizace Evropany tu začala až v 17. století, Karibové se jim však postavili na odpor, v roce 1797 ovšem podlehli a byli deportováni na Bay Island při pobřeží Hondurasu. Od roku 1783 připadlo souostroví Britům, když předtím se o vládu střídali s Francouzi. Svatý Vincent spolu s ostrovy Grenadin (Canouan, Mustique, Bequia, Mayreau, Union) tvoří nezávislý stát od 27.10.1979.

Dvě třetiny obyvatel jsou potomky afrických otroků, ostatní jsou míšenci. Na Grenadinách žije asi 14 500 obyvatel, státem uznávaným úředním jazykem je angličtina, mluví se zde ale i francouzskými dialekty.

Ostrovem Svatý Vincent se táhne řetěz sopek. Nejvyšší je na severu ostrova činná sopka Soufiere s 1 234 m n. m. Během ničivého výbuchu v roce 1979 zmizelo kráterové jezírko a na jeho místě vyrostl nový sopečný kužel.

Hlavním zaměstnáním je práce v zemědělství. Na ostrovech s hurikány i obdobím sucha se pěstují banány (40 % exportu, 60 % pracovních sil), arrowroot - marantový škrob z tropické maranty třtinové pro farmaceutický průmysl (Sv. Vincent je největším vývozcem tohoto škrobu na světě), palma kokosová na olej i kopru, zázvor, koření. Rozvíjí se rybolov. Průmyslové podniky zpracovávají zemědělské produkty (mlýny, cukrovary), vyrábí se cement, nábytek a tenisové rakety.

Pozvolna se rozvíjí cestovní ruch. Na ostrově Union na jižních Grenadinách bylo vybudováno rekreační centrum, Severní Grenadiny (30 ostrůvků a korálových útesů) jsou oblíbeným cílem jachtařů. Větší lodě kotví v přístavu v Kingstownu. V tomto hlavním městě s 26 500 obyvatel je největší zajímavostí botanická zahrada (založena již v roku 1765). V ní roste chlebovník, jehož semena pocházejí ze stromu, který z Tahiti přivezl viceadmirál, anglický námořní kapitán William Bligh.

První cesta tohoto kapitána na Tahiti pro sazenice chlebovníku skončila známou vzpourou na lodi Bounty dne 28. 4. 1789 po odplutí z tropického "ráje". Zdejší polynéská čerstvá pitná voda, bujná zeleň a chutné plody spolu se spoře oděnými Tahiťankami bavícími posádku erotickými tanci i dalšími rozkošemi námořníkům po půlročním pobytu učarovaly a vůbec se jim nechtělo toto kouzelné místo opustit. Jen strach, že by je kapitán, často vládnoucí svými důtkami spletenými z devíti kožených řemínků, mohl podle tehdejšího námořního práva nechat pověsit na lodním ráhně donutil ke zpáteční cestě. Po třech týdnech strastiplné plavby se část posádky vzbouřila a vysadila kapitána Bligha poblíž Tongy s osmnácti jemu věrnými muži do sedmimetrového člunu se sextantem, malými zásobami jídla a vody. Na této "lodičce" proplul Bligh více jak 5 800 kilometrů málo prozkoumanou částí Pacifiku a podél Fidži, Nových Hebrid doplul k Velké útesové bariéře, pak Torresovou úžinou na tehdejší holandský Timor do Kupangu. Odtud se pak navrátil zpět do Anglie. Po druhé plavbě z let 1791-92 a prozkoumání ostrovů Fidži, Bounty, Viti Levu, Kora, Jasawa a australské Tasmánie se stal guvernérem v Sydney. Po Blighovi je pojmenován průliv v Torresově úžině.

A proč tehdy Wiliam Bligh podnikl tak dalekou plavbu? Chlebovník měl zajistit stravu africkým otrokům, kteří na Malých Antilách museli pracovat na plantážích cukrové třtiny. Otroci však tuto dovezenou stravu nepřijali za svou, raději dávali přednost stravě místní. Tou byly banány, kokosy, ovoce a zelenina.

vincent.gif (2467 bytes)

Vlajka z roku 1985 má tři svislé pruhy v poměru 1 : 2 : 1. Žerďový modrý pruh symbolizuje oblohu, prostřední žlutý vroucnost a svit slunce, vlající zelený úrodnost a vegetaci. Ve žlutém pruhu jsou tři zelené kosočtverce uspořádané do tvaru písmene V (Vincent). Kosočtverce symbolizují drahokamy Antil.

WV - Svatý Vincent a Grenadiny (Saint Vincent and the Grenadines) info:

Rozloha: 348 km2, počet obyvatel je 117 534. Černoši tvoří 66 %, mulati 19 %, Indové 5,5 %, běloši 3,5 %. Hlavním městem je Kingstown.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress