Hlavní stránka

Venezuela

(25.04.2006)

Česká republika je ve Venezuele známá jako vlast lidí, kteří do země přinesli zvyk pít pivo a založili v této latinskoamerické zemi první pivovar.

U nás je Venezuela známá svými telenovelami. Příznivci těchto příběhů si jich mohou užívat v zemi původu zejména na televizním kanálu Romantica. Méně známý je u nás významný revolucionář a publicista Simon Bolívar. Není významného města v zemi, kde by nestála jeho socha (paralela s V. I. Leninem kdysi v socialistických zemích je nasnadě), jeho jméno nese i zdejší měna. K Venezuele patří neodmyslitelně Río Orinoco, 2 740 kilometrů dlouhé a čtvrté na Zemi z hlediska množství protékající vody, deštné pralesy, stolové hory tepuis, rozsáhlé jsou pastvinářské savany llanos, význam pro ekonomiku země má ropa a zemní plyn v regionu Zulia u Maracaiba a v deltě Orinoka, Venezuelská Guyana s rozsáhlými přírodními zdroji (dřevo, zlato, diamanty, vodní potenciál řek aj.)

Venezuela byla pojmenována podle italských Benátek. Když první Španělé přistáli v laguně Maracaibo, objevili indiánskou vesnici na kůlech. Amerigo Vespucci nemohl tuto novou zemi pojmenovat jinak než podle italské Venezie. A právě tato země - Venezuela s 312 ostrovy a 2000 kilometry pobřeží měla být pro příchozí Evropany bájným zlatým Eldorádem.

venezuela.jpg (8101 bytes)

Vlajka Venezuely z roku 1836 má tři vodorovné pruhy. Horní žlutý symbolizuje federativní uspořádání (22 spolkových zemí), prostřední modrá nezávislost na Španělsku, dolní červená odvahu. Sedm bílých pěticípých hvězdiček v modrém poli zastupují provincie, které povstaly k boji za nezávislost. Samostatným státem je Venezuela od 16. srpna 1830.

YV - Venezuela (ven.) (República de Venezuela) - info:

Rozloha země: 912 050 km2, počet obyvatel 25 375 281 (údaje podle CIA-The World Factbook z července 2005). Mestici tvoří 71 %, běloši 19 %, černoši 9 %; Katolíků je 92 %. Hlavním městem je Caracas.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress