Hlavní stránka

Normanské ostrovy

(17.05.2006)

Channel Islands, jak se anglicky ostrovy nazývají, se nacházejí v Lamanšském průlivu nedaleko normandského pobřeží Francie u poloostrova Cotentin.

Rozloha dosahuje necelých 211 km2, počet obyvatel byl v červnu roku 2005 166 tisíc (jako Plzeň). Hustota osídlení je vysoká - 787 ob./km2. K Normanským ostrovům zařazujeme Jersey (116 km2, 90 800 obyv.), k němu přísluší i neobydlené ostrovy Minquiers a Ecréhous; Guernsey (78 km2, 65 200 obyv.), Alderney (8 km2), Sark (5,5 km2), Herm (2 km2) a Jethou (0,2 km2). Hlavním městem souostroví je St. Peter Port na Guernsey.

Dopravit se na ostrovy je nejvýhodnější z Londýna letadlem (denně létají 2-4 pravidelné linky), cena zpáteční letenky je asi 3 500 Kč. Doprava z evropské pevniny je obtížnější než by kdokoli očekával, neexistuje volný pohyb mezi občany EU a Normanskými ostrovy stejně jako u ostrova Man v Irském moři. Na rozdíl od Spojeného království výše jmenované ostrovy nejsou součástí EU (totéž platí pro Grónsko nebo Faerské ostrovy).

Ostrovy patří ke Spojenému království od vítězné bitvy u Hastingsu roku 1066. Mají rozsáhlou autonomii včetně vlastního zákonodárného sboru. Zvláštní výsady pocházejí z dob anglického krále Jana ze 13. století. Za věrnost králi dostaly právo na nezávislost, vlastní vládu. Významné jsou dosud platné daňové úlevy (neplatí se DPH a proto zde sídlí několik firem vyrábějících elektroniku a optiku). Zajímavostí je, že názvy obcí a ulic jsou spíše francouzské.

Klima je příjemné, čisté, pobyt zde je vhodný pro milovníky moře, vodních sportů, cykloturistiky.

Jersey

(Bailiwick of Jersey) je asi 17 kilometrů dlouhý a 11 kilometrů široký, je nejjižnějším územím Spojeného království v Evropě. Je na něm nejvíce slunečných dnů z celé monarchie, zajímavostí jistě je farma na chov tropických motýlů, historické památky jako např. po úzkém molu při odlivu přístupný zámek Elisabeth Castle nebo hrad Mont Orgey ze 13. století v Godey. Z prehistorických památek vyniká chodbový hrob z pozdní doby železné (2 000 let př. n. l.) nebo zemní val La Bie s mohylou starou 3 800 let a se středověkými kaplemi. Hlavní město St. Helier má 30 000 obyvatel a toto jediné město na ostrově si zachovalo viktoriánský ráz. Zbytek území tvoří venkovské statky budované z jerseyské žuly. Typické jsou normanské střechy s komíny na obou štítech za terénními vlnami, remízky a živé ploty. Asi největší atrakcí ostrova je ZOO, ze čtyřicátých let minulého století ze II. světové války (ostrovy jako jediné britské území byly okupovány od 1. května 1940 až do vylodění spojenců v červnu 1944) je zde zachována jako památka na německou okupaci velká podzemní nemocnice. Přírodní zajímavostí je jeden z největších přílivů v Evropě (jižně odtud ve Francii ho využívá přílivová elektrárna u St. Malo).

Mimo výše uvedenou průmyslovou výrobu stojí za zmínku pěstování brambor a chov skotu (Jerseyská malá kráva poskytuje mléko i výborné maso).

Mezinárodní kód (ISO 3166-1) je GBR, MPZ je GBJ.

Patronem ostrova je Svatý Helier (latinsky Helerius), který podle legendy pobýval na Jersey asi v letech 535-550 n. l. Tento poustevník prý ochránil ostrov před nájezdem Vikingů tím, že se modlil k Bohu a přitom se na obloze objevil kříž. Toho se Vikingové zalekli a odpluli loupit jinam. Helier jedl jen jednou týdně a úplně vyhladověl. Zvláštností bylo, že toužil po smrti. Objevil se mu Kristus a řekl mu, aby ho následoval. Než to však stačil udělat, ostrov přepadli Vandalové a Helierovi usekli hlavu. Ten však svoji hlavu zvedl ze země a odcházel s ní po pobřeží. Vandalové hrůzou nad tím, co viděli rychle opustili ostrov a tak byli ostrované Helierem znovu zachráněni.

Vlajka Jersey

Guernsey

(Bailiwick of Guernsey) leží asi 30 kilometrů severozápadně od Jersey. Z historických památek lze jmenovat hrad Cornet ze 12. století. Nyní je v něm muzeum. V domě nazývaném Hauteville žil ve vyhnanství se svou rodinou Victor Hugo a zde napsal román Bídníci a další u nás méně známá díla. Podobně jako na Jersey jsou zde památky z doby železné, bronzové, římské, ze středověku pocházejí dolmeny, sochy, opevnění. Také zde Němci během druhé světové války vybudovali podzemní nemocnici.

Hlavním městem je Saint Peter Port s 18 000 obyvatel. Typické jsou strmé uličky se středověkými domy.

Motorová vozidla používají MPZ GBG.

Vlajka Guernsey


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress