Hlavní stránka

Bosna a Hercegovina - Neum

(27.04.2006)

Část našich turistů směřujících k Jadranu již opět využívá silniční trasu vedoucí přes hraniční přechod St. Gradiška (HR), Bos. Gradiška (BIH), Banju Luku, Jajce, Bugojno, Jablanicu, Mostar, Metkovič do Chorvatska a přes hercegovský Neum k Dubrovníku.

Na pobřeží Jaderského moře v Hercegovině leží jako jediné město Bosny a Hercegoviny v úzkém koridoru Neum s necelými pěti tisíci obyvatel (i s okolními osadami). Okolí Neumu dělí již podruhé v historii Chorvatskou Dalmácii na dvě části. Poprvé bylo město, tehdejší součást Dubrovníku, přiděleno k Osmanské říši, aby Dubrovník nesousedil s Benátskou republikou. Podruhé došlo k oddělení dnešního chorvatského území po rozpadu Jugoslávie v roce 1992.

Vodopád nedaleko městečka Neum

Neum je pro Bosnu a Hercegovinu významnou rekreační destinací s řadou hotelů, ty také využívají klienti českých cestovních kanceláří. Svojí roli hraje i přístav. V okolních vodách se úspěšně chovají ústřice. Hercegovské mořské pobřeží má ovšem délku jen asi 20 kilometrů.

Do města přijíždí mimo zahraničních turistů také hodně Chorvatů za levnějšími nákupy (totéž platí i o nedaleké Černé Hoře, tam směřují Chorvaté za nákupy z nejjižnějších míst své země) a jsou zde i nižší daně než v sousedním Chorvatsku. Cenové relace musejí odpovídat kupní síle místních obyvatel a ta je velmi nízká vzhledem k událostem z devadesátých let 20. století. Zajímavá je místní měna - Bosenskohercegovská marka - konvertibilní marka KM. Ta byla zavedena v roce 1998 mezinárodní správou OSN a byla rovna jedné DM (německé marce). Po zavedení € po roce 2002 je stálý kurz 1 € = 1,95 KM. Lze samozřejmě platit i Eurem, pozor ale při navracení peněz zpět, KM není směnitelná.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress