Hlavní stránka

Tierra del Fuego - Ohňová země

(08.09.2005)

Ohňová země byla dříve nazývána Kouřová země podle ohňů původních indiánských kmenů. Ohniště mimo jiné sloužilo i k předávání informací o nebezpečí, např. varovalo lodě před zrádnými útesy.

Tierra del Fuego zaujímá plochu 76 000 km2, je omývána na východě Atlantikem, na severu Magalhaesovým průlivem, na jihu a západě průlivem Beagle Channel a Tichým oceánem. Klima je celkem příznivé, jen se velmi často rychle mění. Více než polovina ostrovů Isla Grande de Tierra del Fuego patří Chile, menší část Argentině. Počet obyvatel přesahuje 100 000. Chovají se "bílé lamy" (ovce), na severu argentinské části u San Sebastianu se zpracovává ropa a zemní plyn. Důležitou součástí obživy obyvatel se stal cestovní ruch, byla vybudována řada hotelů a turistických zařízení. Mimo nádherných výhledů na krajinu a pozorování živočichů ve volné přírodě se využívají i místní říčky a jezírka k lovu lososů.

Río Grande na východním pobřeží při ústí stejnojmenné řeky do Atlantiku se stalo centrem zpracování vlny a ropy. Jedenáct kilometrů na sever od města si Indiáni kmene Onas vybudovali Museo Salesiano, ve kterém jsou vystaveny etnografické a geologické sbírky. Cestou na jih nelze opomenout navštívit ledovcové koryto plesa Lago Fagnano s tyrkysově modrozelenou vodou, fjordy s duhovými pstruhy a lososy a obdobně fantasticky barevné Lago Escondido.

Nejjižnějšímu městu na světě, městu Ushuaia byl věnován samostatný článek, který vyšel 30. května 2004, proto informace o něm vynechávám.

Parque National de la Tierra del Fuego se nachází poblíž jihovýchodního cípu argentinské provincie. Na území parku je řada jezírek, lesních komplexů s mechy, brusinkami a borůvkami, divokých květin, ledovců, vše je propojeno turistickými stezkami. Žijí zde bobři, králíci, lišky, kachny, rackové, husy a zahlédnout je možné i albatrose. Z vyhlídky v parku jsou nádherné výhledy na Beagle Channel s v pozadí se tyčícími vrcholky hor. Indiáni kmene Yahganes používají k výrobě svých upomínkových předmětů často mušle z nedaleké pláže.

Isla de los Estados je ostrov východně od Ushuaii mezi Drakeovým průlivem a Atlantickým oceánem, kde bylo koncem čtyřicátých let XX. století nejzapadlejší vězení ne nepodobné ruským gulagům.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress