Hlavní stránka

Národní park Los Glaciares - Argentina

(15.09.2005)

Park založený v roce 1937 má rozlohu 4 459 kilometrů čtverečných, rozkládá se západně až severozápadně od Lago Argentino a u něho ležícího městečka El Calafete. Roku 1981 byl park zapsán do seznamu chráněných přírodních oblastí jako biorezervace UNESCO.

Před několika tisíci lety andský sníh vykrystalizoval v ledovou hmotu a postupně tál. Voda z ledovce vytvořila Lago Argentino a severně od něho ležící Lago Viedma. Ledovcové vody vytvářejí Río Santa Cruz, největší řeku jižní Patagonie. Archeologické nálezy dokazují, že zde žili již před devíti tisíci lety první lidé. Živili se lovem, své zbraně si vyráběli z kamene a ze dřeva. K bydlení využívali skalní jeskyně. V Lago Roca se nacházejí původní nástěnné malby lidí a zvířat. Více než 50 % území je pokryto ledovci, které svojí délkou přes 400 kilometrů patří k velkému ledovcovému příkrovu. Oblast je vyplněna 13 jezery. Žijí zde kondoři, sovy, orli, lišky, ještěrky.

Santa Cruz - Lago Argentino

U osady El Chaltén každého návštěvníka při příznivém počasí (není pravidlem, spíše výjimkou) ohromí překrásné panorama hory Cerro Fitz Roy vysoké 3 375 metrů n. m. Návštěva hory z argentinské strany je sice možná, ale výstup je velmi obtížný a riskantní, bez povolení a průvodce není dovolen.

Santa Cruz - Calafete glacier.jpg

Pozoruhodný a pověstný je Glaciar Perito Moreno, 4 kilometry široký a asi 60 metrů mocný. Téměř stále zde vane nad "božím oraništěm" (hluboké zvrásněné svahy od ledovců) nepříjemný patagonský blizzard La Escoba de Dios (v překladu koště bohů). 

Cerro Fitz Roy

Ledovec se pomalu posouvá a díky častému a vydatnému sněžení vytváří na břehu jezera Lago Argentino vysokou stěnu. Zde každou chvílí dochází k "telení" ledu, který za mohutného hřmotu padá do jezera. Výstup na ledovec není z bezpečnostních důvodů povolen (někdy s povolením a s místním průvodcem riskuje několik odvážlivců svůj život při vstupu na pohybující se ledovou hmotu). Další ledovce v okolí města El Calafete jsem již popsal v článku o Patagonii.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress