Hlavní stránka

Singapur

(13.10.2004)

Nikdy mne ani ve snu nenapadlo, že bych kdy mohl navštívit jednu z asijských dominant, destinaci tak exotického jména jako je Singapur.

Přišel listopad 1989 a pak se to stalo. Při svých dvou cestách do Asie, Austrálie a na Nový Zéland jsem měl to štěstí, že jsem na vlastní oči viděl moderní ekonomické, bankovní i multikulturní centrum jihovýchodní Asie, jen 1° a 20´ na sever od rovníku ležící nejčistější městský stát světa. Ten patří mezi nejmenší republiky na světě, ale již přistání na mezinárodním letišti Changi a vstup do haly je opravdovým nezapomenutelným zážitkem.

Singapur, dopravní křižovatka mezi Indickým a Tichým oceánem, země úsměvů, laskavosti a tolerance, je ostrovním státem ležícím při jižním výběžku Malajského poloostrova nepřesahující svojí rozlohou 700 km2 a počtem obyvatel 4,5 milionu (2003). V zemi se mluví čtyřmi úředními jazyky - čínsky, malajsky, tamilsky a anglicky (78 % populace tvoří Číňané, 14 % Malajci, 7 % Indové). Převládají buddhisté a taoisté (55 %), dále muslimové (15,5 %), křesťané (12,5 %), hinduisté (3,5 %). Zajímavostí je 13,5 % obyvatel bez vyznání.

Nejvyšší bod Bukit Timah dosahuje "výšku" 176 m n. m. Městu dominuje 2. největší námořní přístav světa. Klima je po celý rok téměř stejné, teplé (mezi 24-32 °C) a vlhké. Deště jsou sice krátké, ale prudké a tropicky vydatné (prší "statisticky jen" 182 dní v roce, tedy každý druhý den).

Název Singapur pochází ze 14. století. Tehdy prý sumatránský princ zahlédl v džungli lva. To bylo dobré znamení a tak pojmenoval ostrov názvem Singapura (singa znamená v překladu lev, pura město). K Singapuru patří legenda o Merlionovi, který údajně město zachránil. Merlion byl mořský lev, který zachránil město při prudké bouři, když se vynořil z moře a spolu se svými pomocníky bouři utišil. Merlion je národním hrdinou, symbolem (v roce 1986 byla lví hlava navržena za národní symbol). Singapur je tedy "lví město" (lev symbolizuje sílu, odvahu a dokonalost).

Vlajku tvoří dva vodorovné pruhy, horní červený s bílým půlměsícem u žerdi s pěticí bílých pěticípých hvězd mezi jeho cípy. Červená symbolizuje bratrství a rovnost všech lidí, bílá čistotu a sílu. Bílý půlměsíc znázorňuje mladý stát na jeho cestě k pěti ideálům - demokracii, míru, pokroku, spravedlnosti a rovnosti, jež jsou symbolizovány hvězdami. Vlajka se používá od prosince 1959, i když samostatným mezinárodně uznávaným státem je Singapur až od srpna 1965, kdy vystoupil z Malajské federace, jejímž členem byl dva roky od získání nezávislosti v roce 1963 na Spojeném království (od dubna 1946 byl britskou kolonií). Země je členem britského Commonwealthu.

Národní květinou (od dubna 1981) je Vanda Miss Joaquim, druh orchideje, která byla poprvé vypěstována v roce 1893 v zahradě slečny Agnes Joaquim.

Co bych doporučil k prohlídce ve městě, které září čistotou a pořádkem? Pozor, nezapomeňte se chovat slušně. Za drobné přestupky jako je např. přecházení na červenou, mimo přechody, za odhození nebo jen ztrátu domnělého odpadku, žvýkání na veřejnosti, pití alkoholu, šlapání po trávě, či za cokoliv jen trochu připomínající vandalismus, kouření na veřejných prostranstvích, sexuální pohoršování (dámy velký pozor na opalování nahoře bez…), za to vše hrozí vysoké finanční pokuty v řádu až tisíce dolarů (singapurský dolar je roven asi 0,6 USD) a nezapomeňte, že v Singapuru se běžně používají tělesné tresty typu bití důtkami. Za drogy hrozí až trest smrti nebo desítky let těžkého žaláře (věznice je u letiště Changi a nese stejné jméno).

Tak tedy od letiště Changi, které leží na východě ostrova se vydejte do Little India, projděte si ulice Bugis Street a Arab Street (s nejstarší muslimskou čtvrtí města), nákupní třídu Orchard Road. Blízkému okolí dominují hotely Raffles a Westin Stamford (ten je pravděpodobně nejvyšším hotelem na světě se svými sedmdesáti patry - z baru v tomto posledním patře je vidět do Malajska a při dobrém počasí až na indonéskou Sumatru). Jihozápadně od tohoto hotelu je socha Merliona (napůl lva a napůl ryby). Další pozornost je třeba věnovat čínské čtvrti Chinatown a již se budete blížit k lanovce, která spojuje ostrov Singapur s 3,5 km2 velkým ostrovem Sentosa (svést se lanovkou doporučuji pro krásné výhledy na panorama východní i severozápadní části města). Po této skvělé atrakci Vás čeká navštívit čínskou mytologickou Haw Par Villu nebo Tang Dynasty Village a již budete u zahrady se 4 500 ptáky Jurong Park a japonských a čínských zahrad. Při zpáteční cestě budou na Vás již čekat v místní ZOO nebo v největším aquaparku na Fantasy Islandu. Tak příjemnou zábavu. A kdybyste pociťovali cestou žízeň či chuť na něco dobrého, není problém, jen je třeba vybrat si spíše "kamennou" restauraci (ve městě jich je na 500) než pouličního prodavače všelijakých laskomin. Bude to určitě bezpečnější, totéž se týká pití. Z kuchyní si můžete vybrat z pestré palety od mexické přes thajskou, italskou, indickou, čínskou či japonskou (jen českou jsem neviděl).

A když pobyt v Singapuru skončí a Vy se vrátíte na letiště, můžete si zaletět do dalších atraktivních míst např. za dvě hodiny jste v thajském Bangkoku na letišti Don Muang, za necelé čtyři hodiny můžete přistát na Ninoy Aquino ve filipínské Manile, kdyby Vás pozval brunejský sultán, pak to máte ze Singapuru jen 80 minut letu, do Denpasaru na Bali necelých dvě a půl hodiny, na Soekarno Hatta v Jakartě na Jávě 100 minut a nebo pokud si budete chtít užít Indický oceán na Maledivách, za 4 hodiny jste na místě v hlavním městě Malé. Do australského Sydney na letiště Kingford Smith je to sice poněkud z ruky (cesta bude trvat půl dne), ale určitě nebudete litovat. Takže - vyberte si a přeji příjemný let.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress