Hlavní stránka

Svrchovaný řád maltézských rytířů.

(19.12.2004)

Svrchovaný vojenský a špitální řád sv. Jana Jeruzalémského z Rhodu a Malty (Sovrano Militare Ordine Ospedaliero di San Giovanni di Gerusalemme di Rodi e di Malta) patří mezi suverénní mezinárodně uznávané státy.

Jedná se o monarchii v čele s knížetem a velmistrem (il Principe e Gran Maestro) nezávislou od roku 1099, mezinárodně uznávanou od 28. 1. 1961.

Řád maltézských rytířů přišel do české kotliny v polovině 12. století (1156-1159). Český kníže Vladislav II. rytíře pozval do Prahy a věnoval jim několik pozemků tak, aby na nich mohl Řád vybudovat kostel, nemocnici a případně i školu. Tyto pozemky byly situovány na pražskou Malou Stranu, kde dnes sídlí České velkopřevorství Svrchovaného řádu maltézských rytířů a velvyslanectví pro Českou republiku.

Při pohledu do historie je nezvratné, že dne 10. 2. 1939 československá vláda projevila souhlas se zřízením vyslanectví Řádu maltézských rytířů v Praze. Dne 6. 3. 1939 předal Dr. Josef Pluhař jako vyslanec Svrchovaného řádu maltézských rytířů československému prezidentovi své pověřovací listiny. Po vstupu německých vojsk na naše území byl vyslanecký úřad v Praze zrušen. Po komunistickém puči únoru 1948 bylo navázání diplomatických styků považováno za nemyslitelné. Teprve po listopadu 1989 došlo ke změně, dne 8. 6. 1990 byly výměnou diplomatických nót navázány diplomatické vztahy mezi tehdejší Českou a Slovenskou Federativní Republikou a Svrchovaným řádem maltézských rytířů. Dne 1. 1. 1993 zaslalo pražské vyslanectví Svrchovaného řádu maltézských rytířů diplomatickou nótu nově vzniklé České republice, ve které je uznávána svrchovanost nově vzniklých republik a nóta vyjadřuje touhu pokračovat v diplomatických vztazích s Českou republikou a Slovenskou republikou jako s nástupnickými státy Československa. V roce 1993 došlo k česko-maltézské schůzce na úrovni hlav států-velmistr Fra. Andrew Bertie vykonal oficiální návštěvu České republiky na pozvání tehdejšího českého prezidenta Václava Havla.

Na podzim roku 2001 se pojem Svrchovaný řád maltézských rytířů dostal i do právního řádu České republiky - nařízení vlády č. 436/2001 Sb. ze dne 26. 11. 2001 (nabylo účinnosti dne 1. 1. 2002) zakotvilo právní režim držitelů platných diplomatických pasů Svrchovaného řádu maltézských rytířů, kteří cestují na území České republiky. V roce 2002 opět došlo k česko-maltézské schůzce na úrovni hlav států - dne 6. 4. 2002 vykonal Václav Havel oficiální návštěvu římského sídla Svrchovaného řádu maltézských rytířů.

Diplomatické styky Řád udržuje s 55 nezávislými státy včetně České republiky, má své organizace v 90 zemích světa. Je pozorovatelem OSN a UNESCO, je členem Rady Evropy. Sídlí v Římě ve velmistrovském paláci na Via Condotti, ve vile na římském Aventinu. Duchovní středisko Řádu je od roku 2000 situováno do pevnosti San Angelo na břehu zálivu Grand Harbour na Maltě ve Středozemním moři (bez stálých obyvatel Řádu, slouží jen např. pro přespání členů Řádu při jejich jednání na Maltě).

Řád má 10 500 obyvatel - rytířů s "řádovým občanstvím". Dělí se na šest velkopřevorství: římské, lombardsko-benátské, neapolské a sicilské, české, rakouské a anglické. České velkopřevorství se těší zvláštní prestiži, protože patří k nejstarším (od roku 1158) a jako jediné s výjimkou let 1948-1989 má nepřerušenou historickou kontinuitu. V řádové vládě jsou dva Češi: hrabě Norbert Kinský - sekretář pro vnitřní záležitosti a hrabě Karel Paar - člen Nejvyšší rady. Nejvyšším představitelem Českého velkopřevorství je od roku 1995 rytíř Fra. Jindřich Schlick - velkopřevor.

Velvyslanectví Svrchovaného řádu maltézských rytířů je v Praze na Malé Straně, Lázeňská ul. č. 4, 118 00 Praha 1.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress