Hlavní stránka

Izrael - země biblických příběhů, pouští a Mrtvého moře - 2.

(12.12.2004)

Malým turbovrtulovým letadlem se navečer přemisťujeme z Tel Avivu do přímořského letoviska Eilatu. Hotel Palmira nedaleko letiště, kde jsme využili možnosti vcelku levného a dobrého ubytování, se pro nás stává na příští týden solidní základnou k cestám na některá zajímavá místa Izraele.

Eilat, který leží v nejjižnějším cípu země na pobřeží Rudého moře, je vzdálen jen několik set metrů od jordánské Akaby a asi 7 kilometrů od hranic Egypta a jeho Sinajského poloostrova se starobylým klášterem svaté Kateřiny.

Samotný Eilat nabízí turistům nádherné písečné pláže a večerní promenády pod palmami s hudbou z diskoték a kaváren luxusních hotelů. Najdete tu ale také výborné "delfinárium" pár kilometrů jižně od letoviska, kde si můžete zaplavat mezi delfíny, zúčastnit se jejich krmení a vyzkoušet si potápění u korálových útesů. Pro návštěvníky, kterým učaroval svět barevných korálových ryb má Eilat ještě jednu zajímavou atrakci - podmořskou pozorovatelnu, kam můžete sestoupit do hloubky šesti metrů, abyste pak pozorovali velkými okny ryby Rudého moře v jejich přírodním prostředí. Samozřejmě jsme si tuto podívanou nenechali ujít, ale další den jsme už vyrazili za poznáním biblických míst.

Hlavním z nich je pevnost Masada, kterou dal v letech 36 - 30 před naším letopočtem vybudovat král Herodes Veliký. Jedeme k ní autobusem na sever přes vyprahlou krajinu Negevské pouště, ve které se občas objeví nedaleko silnice pečlivě zavlažovaná zeleň oázy kibucu, obklopeného ploty z ostnatého drátu a strážními věžemi. A také plantáž datlových palem s třemi tisíci stromy, pečlivě ošetřovanými a zavlažovanými. Ale to už se blížíme k břehům Mrtvého moře a zabočujeme do pouště k nedalekému pásu hor s nápadným skalním útesem, tyčícím se v popředí do výše 440 metrů.

V téměř nedobytné pevnosti na vrcholu, ochráněné pevnými hradbami, kam do cisteren ve skále přiváděl vodu důmyslný systém kanálů z blízkých hor, se bránili Židé římským legiím v roce 72 po Kristu přes tři roky. Když Římané přeci jen pevnost dobyli, téměř tisíc obránců tady spáchalo hromadnou sebevraždu. Pro Židy se Masada stala národním památníkem, symbolem odporu i síly ducha.

Lanovka nás vyváží pod hradby, kde k nám přistupuje průvodce a nabízí prospekt - provolání židovského velitele Masady o tom, že je lépe zemřít, než se stát otroky dobyvatelů. Když sdělujeme, že mluvíme česky, vůbec nezaváhá, sáhne do kapsy a podělí nás proslovem v perfektní češtině.

Od pevnosti je to jen kousek do oázy - kibucu, kde se stavujeme na oběd a kde můžeme vidět dívky se samopaly na zádech. Osadníci jsou stále připraveni bránit svá obydlí i plantáže, na kterých neúnavně pracují. My se ale vydáváme konečně ke břehům Mrtvého moře, které nás už při pohledu z pevnosti lákalo neuvěřitelně šmolkovou modří a leskem hladiny, od které se odráželo slunce.

Podle toho co víme, je voda Mrtvého moře třicetiprocentním roztokem soli a nežijí v ní žádní živočichové. Lázně Ein Gedi, které navštěvujeme, nám připomínají svým vnitřním vybavením evropská léčebná zařízení. Šatny se skříňkami, sprchy a pak bazénky, kam se spěcháme ponořit do teplé vody. Ta ale nadnáší tak, že se dá pouze ležet na hladině, potopit se rozhodně nemůžeme. Toužím už ale po zaplavání v Mrtvém moři a tak vycházíme ven, kde se všichni postupně mění v černochy tím, že na sebe nanášejí vrstvy léčivého bahna z nevelkých betonových nádrží. Je přitom hodně smíchu i legrace a já nemohu zpočátku najít přítele Ottu mezi stejně černými postavami v plavkách. Zjišťuji pak, že na klidných vlnách Mrtvého moře lze nejen ležet bez obav z utopení, ale když se pokouším zaplavat si, nějak to nejde, protože lidské tělo se v soli silně prosycené vodě otáčí jako korková zátka.

Dalším našim cílem je národní park Timna Valley, ležící v poušti asi 40 km severně od Eilatu. Rozsáhlé horské údolí s malebnými skalními útvary, které projíždíme vypůjčeným autem, stojí rozhodně za vidění. Kromě dolů krále Šalamouna, ve kterých pro mocného vladaře pracovali egyptští havíři, tady příchozí může navštívit i přátelské beduíny a popít s nimi čaj, který v pouštním vedru přijde dvojnásob k chuti.

A pak už přichází "zlatý hřeb" našeho putování - cesta do skalního města Petra v Jordánsku, kterou podnikáme nejprve pěšky přes hranici - bez jakýchkoli problémů - protože jsme si předem do našich pasů už doma opatřili víza z honorárního konzulátu Jordánska v Praze. Petra, skalní město nabatejských králů s několika desítkami v kameni vytesaných hrobek, paláců a obydlí, je skutečnou pohádkou. Přesně takovou, jak o ní píše pan Halliburton - a já věřím, že se mi o ní bude ještě dlouho zdát. Včetně krkolomného výjezdu na oslících po úzkých kamenitých stezkách nad propastí až do výše tří kilometrů pod samé hřebeny hor k největšímu skalnímu chrámu "monastiru", kde si od domorodce na památku koupím kamennou hlavičku krále Nabatejců.

Ještě nás znovu uchvátí Izrael, kam se vracíme z Petry a odkud nakonec odlétáme domů. Starobylá Jaffa, kde nacházíme v dojemné shodě vedle sebe mešity a křesťanské chrámy i židovskou synagogu. Snad nejstarší město Palestiny, které dobývali křižáci i Napoleon a kde v úzkých uličkách kolem hradeb nad rybářským přístavem lehce zabloudíte.

Pak moderní a hlučný Tel Aviv, přísné kontroly na letišti Ben Gurion a odlétáme domů, přesvědčeni o tom, že jsme tady byli příliš krátce a viděli jen málo. A že se do téhle zvláštní a krásné země musíme rozhodně jednou vrátit.


 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress