Hlavní stránka

Setkání v Seattlu

(23.05.2004)

Zatímco většina turistů, kteří navštíví americký západ, směřuje do měst jako San Francisco nebo Los Angeles, je už mnohem méně těch, kteří se vydají dál na sever, kde leží na pobřeží neméně zajímavé a stejně krásné město s trochu podivným jménem Seattle.

Bylo to jméno indiánského náčelníka, jehož lid původně obýval tato místa na pobřeží Tichého oceánu a živil se většinou lovem zvěře a ryb. Bronzovou bustu hrdého náčelníka zdejších "severních Indiánů" můžete dnes vidět na jednom z malebných náměstí.

Pro turisty je starý Seattle velice přitažlivý, protože zde mohou navštívit nejen původní domy z dob zlaté horečky poloviny 19. století - bary, tančírny a nevěstince, ale také historické podzemí s dosud zachovalými sály divadel, restauracemi a redakcí místních novin.

Jednou z největších atrakcí je ovšem starodávný rybí trh, kde můžete procházet celé hodiny kolem hromad čerstvě ulovených mořských ryb a pozorovat trhovce, vyvolávající nahlas ceny.

Rybáři, kteří sem dovážejí čerstvé úlovky, hází ryby svým kamarádům, kteří je váží na velkých váhách a přitom zpívají sborově staré rybářské písničky. Je to nezapomenutelná podívaná, jakou si dá málokdo z návštěvníků ujít.

Seattle, foto Pecold

Velice krásný pohled na město je také z jednoho ze zdejších mrakodrapů nebo z novější vyhlídkové věže "Space Needle" odkud je výhled jako z letadla na modrý záliv Puget Sound s mnoha ostrovy, ale také na zeleň městských parků a v dálce na siluetu přes tři tisíce metrů vysoké hory Mount Rainier s bílou sněhovou čepicí na vrcholu. Také v Seattlu jako v mnohých jiných amerických městech byste našli pár českých rodin, které zde mají už po léta svůj nový domov. Patří mezi ně i moji přátelé Zuzana a Jiří Loudalovi. Ti se už před léty naučili v San Francisku vyrýbět italskou pizzu, kterou mají Američané ve velké oblibě. A když později zjistili, že na severu jsou lepší možnosti k podnikání, přesídlili právě sem do Seattlu, kde se postupně stali majiteli a provozovateli dvou výroben.

O ty se teď z velké části stará Jiří, který je svou původní profesí potravinář, zatímco jeho žena si našla zaměstnání, jaké asi u nás nemá obdoby, ale zato v Americe je dost běžné a žádané. Založila firmu, která pečuje o zalévání a údržbu květinové výzdoby v podnicích i soukromých domech. Každý den objíždí Zuzana "své" pracoviště a stará se o skalky s rostlinami, stromky a fontánkami ve vstupních halách a chodbách i kancelářích velkých firem. A leckdy tu výzdobu i navrhuje. Je to práce vcelku slušně placená, ale nebylo by možné vykonávat ji bez patřičných znalostí a diplomů o absolvování odborného vzdělání a speciálních kurzů.

Využívám pozvání svých českých přátel, abych strávil několik dní v jejich domě v Seattlu a mohl poznat nejen jejich práci, ale také spoustu zajímavých míst ve městě i jeho okolí.


 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
21:29 08.04.hanka Rybí trh v Seatlu 
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress