Hlavní stránka

Blake Island v Seattlu

(13.04.2004)

Cesta lodí k ostrovu Blake Island, ležícím v zálivu Puget Sound, netrvá ani půlhodinu. Ostrov je zarostlý bujným pralesem, žijí zde "severní Indiáni" a můžete tu spatřit jejich tance, obyčeje a překrásné totemy.

Během plavby na ostrov se nabízí nádherný pohled na panoráma Seattlu a pak také na několik menších ostrovů, které míjíme. V cíli nás vítá indiánská dívka v tradičním kroji, aby nás uvedla do "společenského domu".

Indiánská dívka v tradičním kroji "severních Indiánů"

Rozlehlá dřevěná přízemní budova sloužívala ke kmenovým shromážděním při významných příležitostech. Dnes v ní Indiáni pořádají taneční představení pro turisty a mají tu i obchod se suvenýry. Tato činnost pro ně v současné době znamená prakticky hlavní zdroj příjmů. A tak na uvítanou ochutnáváme polévku z mořských škeblí a jako hlavní chod nabídnutého občerstvení pak lososa, pečeného podle dávných receptů na rožni a ochuceného všemožným kořením. K tomu chléb ostrovních Indiánů, pečený po starém způsobu v hliněných pecích.

Mladý Indián s ptačí maskou na ostrově Blake Island

Zlatým hřebem celé návštěvy ostrovní vesnice Tullicum je ale skoro dvouhodinové taneční představení, při kterém nám dávají mladí Indiáni nahlédnout do života spojeného úzce s přírodou. Kluci v pěkně malovaných maskách, vyřezaných z kmene stromů, předvádějí tance dobrých i zlých duchů, lovců medvědů a ryb. A dívky nás okouzlují půvabem krojů s barevnými motivy zvířat a rostlin.

Indiánská maska z Tullicum Village

Dřevěné masky jsou velmi těžké a tanečníci jsou na konci představení pořádně vyčerpaní a pot z nich jen leje. I přes veškerou únavu jim ale nechybí přívětivost k hostům a úsměv do objektivů kamer.


 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress