Hlavní stránka

Černá Hora - kaňony, jezera a národní parky

(16.05.2004)

Mezi největší a nejvýznamnější turistická lákadla patří v Černé Hoře nejen mořské pobřeží, ale také její jezera, kaňony a národní parky.

Kaňony
Nikde v Evropě na tak malém prostoru není tolik kaňonů, jako je v  Černé Hoře. Kaňony mimo řeku Tara má i její přítok Sušice pod Durmitorem. Nejdelší a 1 300 metrů hluboký je kaňon Tare. V roce 1977 byl zapsán jako biosférická rezervace UNESCO. Nevidio je hluboký 1 000 metrů a jen několik metrů široký, kaňon Pive na severozápadě země je hluboký 900 metrů. Dalšími kaňony jsou Komárnice, Platije (v údolí řeky Morače).

Národní park Durmitor
Park má rozlohu 390 km2, je součástí světového přírodního dědictví UNESCA. V pohoří Durmitor je nejvyšší horou Bobotov Kuk (2 522 m n. m.), dalších 27 vrcholů je vyšších než 2 200 metrů n. m., 48 vrcholů vyšších 2 000 metrů n. m. V NP je 18 jezer např. Sušičko jezero, Modro jezero nebo Vražje. Největším je Crno jezero poblíž Žabljaku. Ten je turistickým centrem ve výšce 1 465 m n. m. Další atraktivitou oblasti je řada ledových jeskyní, např. Obla glava.

Národní park Biogradska gora
Založen byl králem Nikolou roku 1878, tedy pouhých 15 let po prvním národním parku světa v americkém Yellowstonu. Jedná se o park s posledním evropským pralesem o rozloze 54 km2. Pod nejvyššími vrcholky Bjelasice se nacházejí horská oka glaciálního původu. Biogradské jezero se nachází na úpatí nejvyšších vrcholů Bjelasice - Crna Glava - 2 139 m n. m., Zekova Glava - 2 117 m n. m. a Troglava - 2 072 m n. m.

Skadarské jezero
Na jihovýchodní hranici s Albánií severně od Ulcinje a východně od Budvy se nachází jezero s více než 270 druhy ptáků (největší ptačí rezervace v Evropě) a značným množstvím ryb (kapr stříbrný aj.). Řekou Bojanou, která z jezera odtéká do Jaderského moře se do jezera proti proudu dostávají i úhoři.

Jezero je dlouhé 43 kilometrů, široké 14 kilometrů, hluboké až 7 metrů. Má křišťálově čistou vodu nejen díky svým přítokům Morače, Crnice, Plavnice, Crnojeviča, ale i padesáti pramenům vyvěrajících z jeho dna. Nejznámějším je Raduš. Ten vyvěrá z hloubky 90 metrů, tj, 40 metrů pod úrovní moře.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress