Hlavní stránka

Černá Hora - Tivat, Budva, Bečiči, Sv. Stefan

(11.04.2004)

Mezi největší a nejvýznamnější turistická střediska černohorského pobřeží patří také Budva, Bečiči, Sv. Stefan, ale zajímavý je například i Tivat.

Tivat
Je nejmladším městem v Boce s řadou středověkých staveb, doků a jachtařských klubů. Na okraji města je sice malé, ale pro movitější návštěvníky černohorského pobřeží, mezinárodní letiště. Do Budvy trvá cesta autem nebo busem asi půl hodiny.

Budva
Město je metropolí černohorské turistiky a letního divadelního a básnického festivalu. Budva se nachází mezi bujnou pobřežní vegetací a mořem v širokém Budvanském zálivu. Typické jsou dlouhé písčité pláže s řadou hotelů. Stará Budva je se svými renesančními hradbami z 5. století jedinečným architektonickým památníkem. Dominují úzké uličky a malá náměstí. Podle legendy město založil syn fénického krále Agenona Kadmo. Byl vyhnán z Theby a tak s volským spřežením přijel na pobřeží Jadranu a zde založil dnešní Budvu.

Mezi městskými zdmi se nachází kostel sv. Ivana ze 7. století, kostel benediktinského kláštera Santa Maria in Puncta z roku 840. Kostel sv. Trojice se zvonicí se třemi zvony pochází z roku 1804. Při zemětřesení v roce 1979 bylo město velmi poškozeno, bylo postupně zrekonstruováno a tak opět jeho bílé kamenné zdi a střechy z červených tašek září ve slunečních paprscích. Okolí starého města zkrášlují parky s palmami a oleandry.

Opevnění a obranná věž Staré Budvy nejsou jen historickou památkou a turistickou atrakcí, ale i prostorem pro umělce a účastníky letních festivalů, scén, hudebních a divadelních slavností.

Nová část města se rozrostla za hradbami a táhne se jak podél moře, tak i do vnitrozemí. Kolem Slovenské pláže vznikla hotelová čtvrť. Od pláže vede promenádní cesta podél moře.

Budva patří mezi místa s největším slunečním svitem v Evropě. V červenci slunce svítí v průměru 332 hodin a tak jsou pláže Slovenská, severně od města se nacházející Mogren, Bečiči, Rafailoviči či Jaz znovu (po období válek v 90. letech 20. století) plné hostů ze zahraničí. Ti se na černohorské pláže k radosti místních podnikatelů vracejí a využívají jednak krás přírody, tak i výhodných cen (o 30 % nižších než v sousedním Chorvatsku) a také možnosti platit eurem (Němci, Švédové, Nizozemci, Rakušané, ale i Poláci, Srbové a Češi).

V těsné blízkosti Budvy je v moři ostrov Sveti Nikola. Pláž Drobni pjesak má jemný písek, pláž bývá srovnávána s plážemi Havaje.

Bečiči
Původně rybářská vesnice se změnila v oblíbené letovisko, které leží asi šest kilometrů východně od Budvy. Zdejší dva a půl kilometrová pláž se proslavila již před druhou světovou válkou. Na mezinárodní soutěži Grand Prix 1936 v Paříži byla kvalita jejího písku oceněna zlatou medailí. U obce se do moře vlévá jedna z mála říček této oblasti, Bečička.

Sveti Stefan
Je nejluxusnějším, nejdražším a nejzajímavějším hotelovým městečkem na pobřeží Jadranu. Leží 10 kilometrů jihovýchodně od Budvy a rozkládá se na skalnatém poloostrově spojeném s pevninou úzkou písečnou šíjí. Osada byla pojmenována podle kostelíka sv. Štěpána, který byl první církevní stavbou v této oblasti. Sveti Stefan rybáři opevnili v 15. století proti husarům.

Na přelomu 50. a 60. let 20. století byla opuštěná rybářská osada přebudována v přepychové letovisko. Vstup pro návštěvníky, kteří zde nejsou ubytováni, je povolen po zaplacení vysokého vstupného a to jen v určité hodiny a dny. Dokonce zvláštní příplatek se platí i za vjezd z magistrály na zdejší silniční odbočku. V bezprostřední blízkosti Sv. Stefana se nachází Miločer, letní residence bývalého černohorského krále Nikoly s "královskou pláží". Letiště v Tivatu je vzdáleno asi 40 minut jízdy autem.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress