Hlavní stránka

Vodopády Iguaçu

(23.07.2003)

Cataratas Iguaçu (čti Igvasu) se nacházejí asi 20 kilometrů východně od soutoku řek Paraná a Iguaçu, blízko trojhranice Brazílie, Argentiny a Paraguaye.

Řeka Iguaçu pramení v pohoří De Serro do Mar, je dlouhá 1320 kilometrů a ústí do Parané (4380 kilometrů). Označení "Velká voda" je adekvátní. Masy vod padají do hloubky okolo 80 metrů ve 275 samostatných vodopádech. Mnohé z nich mají svá jména např. Adam a Eva, Dva mušketýři, San Martin, Unión, Skrytý atd. Jednotlivé vodopády lze velmi dobře pozorovat, část z nich např. z vyhlídkových člunů plujících po argentinské straně řeky Iguaçu. Čím méně má řeka vody, tím více vystupují jednotlivé vodopády a ostrůvky (zejména v období prosinec až leden). Při stoupání hladiny se začnou vodopády sjednocovat, ostrůvky a ostrohy mizí, vodní masy imponují přítomným svým ohromným množstvím vody.

Sedmdesát procent vodopádů náleží Argentině, třicet procent Brazílii, Ďáblovým chřtánem prochází hranice obou států. Treking na argentinské straně je delší a lze využít již výše zmíněných člunů, z brazilské strany je na vodopády lépe vidět (jsou romantičtější). Vyhlídkový let z brazilské strany nelze než doporučit i když je finančně dosti náročný (60 $ za asi deset, ale fantastických, minut).

Vodopády Iguaçu jsou srovnatelné s africkými Mosi-Oa Toenja [čti mosioatuňa] (dříve Viktoriiny). Iguaçu jsou delší (4 km proti 2 km africkým), jsou ale nižší (80:109 m), daleko za nimi jsou Niagarské (pouze 1,2 km dlouhé a 51 metrů vysoké).

Vodopády Iguaçu protéká průměrně 5 milionů litrů vody za sekundu, při sezónním zvýšení hladiny se zvyšuje průtok až na 13 milionů litrů za sekundu. Tehdy jsou nejvodnatějšími katarakty světa. Mohutné křišťálové záclony vody padají z hnědých a mechem porostlých skal a vytvářejí nepopsatelnou scenérii z mlhy, oblaků a burácejících vod; hřmí, mží, dělají se duhy, vše je kolem mokré. Zdejší rorýsi si stavějí hnízda ve skalních útesech přímo pod závoji mlhy z vodopádů, tak chrání svá mláďata před nepřáteli. Během dne krouží obrovská hejna rorýsů vysoko nad vodopády a chytají hmyz až do setmění, kdy se náhle ztratí v mlze a zaletí do svých hnízd. Takto je tomu při pěkném počasí. Má-li pršet, rorýsi se stáhnou dolů. Jsou tak vlastně skvělými meteorology předpovídající svým chováním lokální počasí.

Obdivuhodný rámec tvoří národní park s pestrými motýly (modří, žlutí, bílí s červenými puntíky aj.), papoušky, ještěrkami a bohatou tropickou květenou. Od roku 1986 jsou vodopády na seznamu světového přírodního dědictví UNESCO.

Místní Amerindové (Indiáni) nazývali vodopády v řeči guaraní Yguasú. "Y" znamenalo vodu, "guasú" velký. Prvním Evropanem, který je spatřil, byl v roce 1541 Don Gabeza de Vaca. Dal jim jméno Salto de Santa María. Vodopádům zůstal starobylý indiánský název, který má v evropských jazycích různé přepisy. Portugalsky jsou označovány jako "Iguaçu" [čti igvasu], španělsky Iguazu. Ať už je píšeme jakkoli, jsou krásnější než africké Viktoriiny nebo americká Niagara.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress