Hlavní stránka

Portugalský sever a jih je spojen dálnicí

(07.08.2002)

Portugalské provincie Minho (severní Portugalsko) a Algarve (jižní Portugalsko) jsou od čtvrtka 25.7.2002 spojeny dálnicí. Stalo se tak 41 let po zahájení stavby prvního úseku dálnice (Sacavém – Vila Franca de Xira). Dálnice s označením A2 byla budována postupně. Celý úsek 642 kilometrů řidiči překonají bez přestávek asi za 5,5 hodiny.

Většina Portugalců jezdí na dovolenou v měsíci srpnu, a tudíž už letos budou mít možnost využít této dálnice ti, kteří pojedou trávit dovolenou na pobřeží Algarve.

Cestou ze severu na jih přejedou řidiči také jeden z nejdelších evropských mostů – most Vasca da Gamy. Na dálnici je celkem 44 nájezdů/výjezdů. Poplatek za použití dálnice v celém úseku je 37,8 EUR (osobní automobil). Ovšem při cestě z jihu země na sever zaplatí řidiči o 1,75 EUR více, což je způsobeno platbou mýtného na mostě Vasca da Gamy (platí se pouze při příjezdu z jihu). Z Lisabonu na Algarve řidiči osobních vozů zaplatí 15,4 EUR.

Dálnici slavnostně otevřel nový portugalský premiér Durao Barroso. Přítomni byli také dva předcházející premiéři: António Guterres a Cavaco Silva, za jejichž vlád se dálnice stavěla. Dálnice byla vysvěcena algarvským biskupem Manuelem Madureirou Diasem.

Stavba celé dálnice stála 787 milionů EUR (bez započtení inflace).


 

Kateřina Kutnohorská

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress