Hlavní stránka

Z Portlandu k vodopádům Kaskádového pohoří

(07.11.2017)

Portland ve státě Oregon je opravdu krásné město, kde by se dalo strávit několik dní a stále by bylo co k prohlížení. Staré centrum města, kde můžeme vidět původní cihlové domy z devatenáctého století, které byly proměněné ve stylové restaurace a kavárny. A pod tím starým centrem proslulé portlandské podzemí, kde prý se můžete setkat i s duchy dávných obyvatel tohoto města - jeho prohlídku je možné absolvovat s průvodcem, který vám o barvité minulosti dokáže barvitě vyprávět.

Pěkné parky v centru, kde nacházím bronzové sochy prvních osadníků a v ulicích originální fontánky, zdobené bronzovými soškami bobrů, želvami a dalšími zvířaty z této oblasti, které se tu jakoby koupají nebo vylézají z malých bazénů. V jednom z parků nacházím dokonce originální umělé vodopády, kde se osvěžují v letním horku celé rodiny s dětmi. Proti žízni tu mají ostatně v ulicích nainstalována originální "pítka", ze kterých se můžete kdykoli osvěžit chladnou vodou. 

Město má mnoho atraktivit, ale já mám v plánu ještě navštívit jeho zajímavé vzdálenější okolí - alespoň několik z proslulých 77 vodopádů v okolním pohoří a také řeku Columbia, která o něco dál tvoří hranici s Kanadou.

Z časových důvodů volíme proto celodenní výlet, který nabízí místní kancelář společnosti Greyhound, jež má své sídlo v nenápadné budce na starobylém hlavním náměstí s budovou někdejšího soudu. Brzy ráno vyrážíme. Autobus přejíždí jeden hlavních mostů přes řeku Willamette a směřuje na severovýchod k horám. Brzy se dostáváme na dohled řeky Columbia, která tvoří hranici a na druhé straně můžeme pozorovat kanadské břehy. Po delší jízdě se dostáváme na pahorek s nádhernou vyhlídkou na řeku, který je ostatně cílem všech výprav do těchto míst. Stojí tu budova s vyhlídkovou věží, odkud se nabízí překrásný pohled na širokou řeku, po níž právě plují lodě, převážející dřevo a vidět je také na břehy na kanadské straně.

Pokračujeme v cestě silnicí, která se zvedá do Kaskádového pohoří a serpentinami vyjíždí vzhůru do hor, kde se nám mezi jehličnany naskýtá pohled na Podkovový vodopád, první z těch, které tady máme příležitost vidět a také krátce navštívit. Můžeme si prohlédnout zblízka vody, padající z výšky mnoha metrů přes skály do nevelkého jezírka. Obklopují nás borovice, které vytvářejí překrásnou kulisu říčce pod vodopádem.

Míjíme ještě jeden menší vodopád a pak už se blížíme k tomu hlavnímu, který dnes chceme navštívit. Multnomah Falls - nádherné vodopády, které jsou cílem všech turistů, navštěvujících zdejší hory. Samozřejmě tady nesmí chybět restaurace s prodejnou suvenýrů, kolem které se vine cesta nahoru k vodopádům. Z odpočívadla o hodně výš se naskýtá pohled na nádherné vodopády, které tu přes skály spadají z výšky přes 180 metrů do malebného jezírka. Jdu ještě dál nahoru, až tam, kde vodopád přetíná nevelký most, odkud je dech beroucí výhled dolů.Toto prý bylo oblíbené a uctívané místo Indiánů-než sem přišli první osadníci a začali objevovat krásy zdejších hor. 

Vracíme se a pokračujeme dál po břehu řeky řeky Columbia až k přehradě s vodní elektrárnou, kde si můžeme prohlédnout podzemní zařízení a v hrázi speciální propusť pro lososy a muzeum, které informuje návštěvníky těchto míst o rybách v řece Columbia a jejich ochraně, vše s pěknými ukázkami ryb.

O pár kilometrů dál proti proudu řeky pak navštěvujeme velkou stanici, kde chovají duhové pstruhy a lososy, kteří jsou pak vypouštěni do vod řeky.. Je to skutečně zajímavá podívaná, vidět tyto nádherné ryby v průzračné vodě nádrží, chráněných proti ptákům sítěmi. Také tady mají informační centrum pro poučení návštěvníků.

Vracíme se zpět do Portlandu, kde letní vedro neustává. A tak se po procházce kolem nábřeží malebné řeky Willamette osvěžuji místním docela dobrým pivem. U břehů kotví lodě, které nabízejí celodenní výlety po obou řekách, ale čas mne nutí k odletu. Mám ovšem štěstí - na portlandském letišti mají právě svou propagační akci kandidátky na královny krásy. Na podzim se v městech v okolí Portlandu mají konat slavnosti, jejichž součástí bude i volba místních královen krásy. Ta jedna kovbojská, druhá indiánská. A tak se mohu pokochat pohledem na hezká a příjemná děvčata, která se ochotně nechají i fotografovat. A to je asi to nejpříjemnější zakončení pobytu v krásném městě Portlandu na severu státu Oregon.


 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress