Hlavní stránka

Barvy Radžastánu

(24.05.2016)

Radžastán (Rajasthan) je pouštní stát na severozápadě Indie s bohatou a pohnutou historií, které dominovala válečnická kasta Rádžputů, dokud z nich ještě mocnější Mughalové neudělali své vazaly. V pouštní a hornaté krajině tu vystavěli města, jejichž pevnosti a pohádkové zahrady připomínají jejich slávu dodnes.

Růžový Džajpur

Přízviskem "Růžové město" se Džajpur (Jaipur) chlubí od roku 1876, kdy bylo celé jeho centrum natřeno barvou, která tenkrát symbolizovala pohostinnost, a mělo tak uvítat Edwarda, prince z Walesu. Dnes se rozpíná daleko za původní hradby a je spolu s Dillí (Delhi) a Agrou součástí takzvaného "indického zlatého trojúhelníku", který málokterý turista vynechá. 

Nejzajímavější stavbou ve městě je Hawa Mahal neboli "palác větrů". V 18. století ho nechal maharadža vystavět pro své ženy, aby mohly nepovšimnuty sledovat ruch v ulicích. Palác symbolizuje korunku z pavích peříček typickou pro boha Krišnu. Ze stejné doby pochází zajímavá observatoř Džantar Mantar plná pozoruhodných zařízení, která měří čas, předpovídají zatmění či sledují hvězdy. 

Asi jedenáct kilometrů za městem se rozpíná pevnost Amber ze 16. století, jedna z největších a nejkrásnějších pevností v celé Indii s nádhernou polohou na okraji divokých hor. Tady na vás čekají atrakce jako je tančící kobra nebo možnost projížďky na slonu. Na jiné straně města se v údolí ukrývá magický opičí chrám. Těchto drzých tvorů tu najdete nespočet a čekejte, že vám seberou banány, plastové lahve, ale třeba i smrdutý afrikánový věnec, který si ponesete z chrámu. 

Zlatavý Džaisalmer

Džaisalmer (Jaisalmer) je další z radžastánských klenotů. Asi čtvrtina lidí z tohoto osmdesátitisícového města žije uvnitř obrovské pískovcové pevnosti vybudované ve 12. století okolo maharádžova paláce. Každodenní ruch má na ni neblahý vliv, patří mezi sto nejohroženějších památek na světě. Za hradbami se vinou další zlaté uličky s neuvěřitelně dekorativním zdobením, typické pro dobu někdejší islámské nadvlády. Je to tu příjemně klidné a dá se tu strávit několik dní jen zkoumáním zajímavých detailů domů a džinistických chrámů.

Obrovský business je v Džaisalmeru velbloudí safari. Džíp vás popoveze za město, kde už čeká stádo obložené barely s vodou, pytli zeleniny a dekami. Vyberete si svého velblouda a pak už si z jeho hrbu užíváte cestu rozlehlou stepní krajinou s řídkým porostem kaktusů a trnovníků, kterou střídá polopoušť. Uprostřed nefalšovaných písečných dun pak strávíte noc. Večeře připravená na ohýnku, vyprávění příběhů a nocleh pod širým nebem má své kouzlo. Možná se občas probudíte zimou, ale zato užasnete nad oblohou s absencí jakéhokoli smogu a rušivého městského osvětlení. 

Modrý Džodpur

Druhému největšímu městu v Radžastánu, Džodpuru (Jodhpur), dominuje další majestátní pevnost. Je skoro stejně tak krásná jako ta v Džajpuru, ale navíc nabízí zajímavosti jako třeba muzeum turbanů či přehlídku radžastánského folkloru. Kruh stařečků v suknicích až po prsa a rolničkami kolem kotníků rytmicky podupuje do rytmu bubínků, transvestité v pestrobarevných sárích se pokrucují se sloupem skleniček na hlavě, jinde vás tanečnice lákají mezi sebe. Z výhledu hradeb pochopíte, proč je Jodhpur známý jako modré město. Půvabné domečky s rovnými střechami byly po staletí malovány královskou modří. Důvody jsou nejisté, ale říká se, že své příbytky takto původně barvili Brahmáni, aby se odlišili od nižších kast. Pak je ale následovali všichni ostatní, třeba i proto, že modrá opticky ochlazuje a prý také odrazuje moskyty.

Pokud se chystáte na dovolenou do Indie, Radžastán je unikátní dílek její rozmanité mozaiky. Blyštivý jako sárí jeho obyvatelek, ušmudlaný jako tváře dětí z ulice a hlavně úžasně barevný, teď už víte proč. 

Autorka: Karolína Chmelařová, spolupracuje s CK Mundo


 

Karolína Chmelařová

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress