Hlavní stránka

Katedrála světla v kalifornském Oaklandu

(27.08.2014)

Většina návštěvníků, kteří přijíždějí na západ Spojených států, míří obvykle do San Franciska, které je označováno za jedno z nekrásnějších amerických měst. Cílem prohlídek bývá také Yosemitský národní park a snad ještě nedaleká rezervace sekvojí Muir Woods nebo malebné přímořské městečko Sausalito na sever od mostu Golden Gate. Pokud se někdo vydá do blízkého města Oakland, tedy většinou jen po stopách spisovatele Jacka Londona, který v tamním přístavu prožíval své dobrodružné mládí mezi rybáři, pašeráky whisky a později rád navštěvoval krčmu "Poslední šance", kde mají dodnes množství fotografií a jiných památek na slavného spisovatele. Samotné město Oakland ovšem také stojí za návštěvu, která nemusí trvat jen jediný den.

Město spojuje se San Franciskem rychlá a spolehlivá podzemní dráha BART, která vás za mírný obnos dopraví během pár desítek minut podmořským tunelem pod zálivem na stanici Lake Merritt v Oaklandu, odkud je to pěšky jen pár bloků k velkému mořskému jezeru uprostřed města s mnoha přístavišti a restauracemi na břehu i na dřevěných molech, kde můžete ochutnat nejrůznější speciality z mořských ryb, chobotnic, ústřic a dalších "darů moře".

Cestou k jezeru Merritt návštěvník míjí rozlehlé Oaklandské muzeum, které stojí rozhodně za prohlídku, protože dává naplno nahlédnout do historie celého regionu a nabízí množství originálních památek a dokumentů. K návštěvě zvou i historické viktoriánské rezidence na jezerním břehu - malebné dřevěné domy. Některé z nich nabízejí návštěvníkům prohlídky svých vnitřních prostor, zařízených ve stylu 19. století, kdy je obývali zbohatlíci z dob zlaté horečky. 

Jen o něco dál se kousek od břehu jezera vypíná zvláštní supermoderní oválná stavba - katolická katedrála Christ The Light, ve které by náhodný návštěvník vůbec nehledal církevní stavbu, kdyby se v jejím průčelí netyčil velký ocelový kříž. Se svou výškou asi čtyřiceti metrů katedrála nepřevyšuje blízké domy moderního sídliště a téměř do nich zapadá. A to i svými železobetonovými stěnami, kombinovanými se sklem a ocelí. Podle materiálů, které může návštěvník obdržet zdarma ve stánku uvnitř, nahradila tato moderní církevní stavba starší katedrálu z roku 1886. Ta byla zničena při větším zemětřesení Loma Prieta v roce 1989. 

Brzy poté bylo rozhodnuto, že v Oaklandu, který je sídlem římskokatolického biskupa, bude postaven nový důstojný stánek, který bude sloužit místním i poutníkům. A tak byl zakoupen pozemek, který se měl stát základem pro novou moderní stavbu s názvem "The Catedral Of Christ The Light" - Katedrála Krista Světla.

Její stavba, kterou navrhl známý americký architekt Craig Hartman, vychází z toho že "Ježíš je nositelem světla, které osvětluje temnotu", který přináší světlo poznání lidem. A tak nová katedrála nemá být jen stánkem pro věřící, ale také centrem pro nejrůznější vzdělávací programy a koncerty. Místem, kde se lidé mohou posadit v kavárně nebo si poslechnout nejrůznější přednášky.

Ty, kdo vstupují k návštěvě nebo prohlídce katedrály, zaujme nejdříve velké třicetimetrové okno nad vchodem - uvnitř pak v předsíni moderní nádrž se svěcenou vodou a křtitelnice. Ale hlavně pak velká prostorná loď, postavená ve stylu převrácené Noemovy archy s využitím 1O28 dřevěných panelů,upevněných na více než stovce hliníkových nosníků. A pak i velké okno nad oltářem, do kterého se vlivem vnějšího světla promítá přes kovové výřezy velký obraz Ježíše Krista.

Celek působí velmi impozantně, místy až dosti civilně a nikde se nezapomíná na průnik světla, s jehož působením architekt vždy počítá. Vnitřní moderní výzdoba, včetně dřevem obložených míst pro varhany, je citlivě doplněna o staré barokní obrazy a sochy z původní katedrály, hlavně v bočních kaplích. Podobně je tomu i v podzemí svatostánku, který si může návštěvník také bez omezení a bez jakéhokoli poplatku prohlédnout. Také tady je dominantní veličinou světlo, které proniká do mramorem obložených a uměleckými obrazy zdobených krypt.

Katedrála Krista světla je pod správou řádu Maltézských rytířů, kteří kladou důraz na vzdělávací programy a hlavně na to, aby se nezapomínalo, že to byl právě Kristus, který nebyl jen knězem, ale také učitelem a světlem národů.


 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress