Hlavní stránka

Voskové muzeum v San Francisku

(30.06.2013)

San Francisko patří bezesporu mezi nejnavštěvovanější města Spojených států. Návštěvníkům nabízí mnoho atrakcí - od jízdy proslulou historickou tramvají Cable Car, přes návštěvu někdejší věznice na ostrově Alcatraz i několika starých lodí v malebném zálivu, včetně americké ponorky Pampanito, která v Tichém oceánu potopila za druhé světové války několik japonských lodí. Najdete tu také pozoruhodné muzeum voskových figurín.

Rybářský přístav - Fishermans Wharf - má neopakovatelnou atmosféru, ze které ještě zcela nevyvanul duch původních rybářů a námořníků, kteří odtud vyráželi a dosud vyplouvají na lov krabů a velkých ryb. Tady jsou známé rybí restaurace i malí prodejci u stánků, kteří nabízejí typická jídla-koktejly z mořských ráčků, langusty nebo polévku z mořských škeblí ve vydlabaném bochníčku čerstvého chleba.

Jen o kousek dál na břehu je kruhová moderní budova Mořského akvária s rybami Pacifiku a na hlavní ulici u přístavu nenápadná budova, ve které je umístěno Vax Museum - muzeum voskových figur. 

Bylo otevřeno v roce 1963 a od té doby nashromáždilo stovky figurín nejznámějších herců, umělců a politiků. Pokud se jedná o ty žijící, tedy z většiny podle živé předlohy a s autorizací zmíněných osobností. 

Muzeum, které se nezdá být velké, překvapí uvnitř svou rozsáhlostí a rozhodně se vyplatí vyhradit si na jeho podrobnější prohlídku nejméně dvě hodiny. Návštěvníku se tu nabízí nejrůznější sekce - světová náboženství, umění, válečné události. Tady najdete jednotlivé osoby, ale také celé scény. 

Snad největší je Poslední večeře, vytvořená v životní velikosti podle známého obrazu da Vinciho, u které se můžete posadit a vyslechnout celou biblickou historii. 

Snad největší zájem u všech návštěvníků ale budí oddělení herců a holyvoodských filmů, kde fanoušci najdou tak věrné podoby svých idolů, až je to někdy neuvěřitelné. 

A tak se tady můžete pozdravit se svůdnou Marilyn Monroe, pokynout Arnoldu Schwarzenegrovi, Jacku Nicholsonovi nebo Julii Roberts. Jen o kousek dál můžete pozdravit nejznámější americké prezidenty - od zakladatele státu Washingtona až po Ronalda Regana, Clintona, Bushe a nakonec i Obamu. 

Muzeum voskových figur - Vax Museum - v San Francisku je samozřejmě atrakcí pro návštěvníky města, ale stojí rozhodně za návštěvu jako jedna z největších kuriozit a zajímavostí, která přináší navíc i nemalá poučení.


 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress