Hlavní stránka

Irák je v produkci ropy v rámci organizace OPEC už na 2. místě

(11.01.2013)

OPEC z angl. Organization of the Petroleum Exporting Countries je mezivládní organizace sdružující 12 zemí světa exportujících ropu.

OPEC koordinuje ekonomickou politiku členských zemí, a to zejména v oblasti vyjednávání s ropnými společnostmi ohledně objemu produkce a cen ropy. Sídlo organizace je ve Vídni.

Členské země OPECu kontrolují 75 % veškerých světových ropných zásob, v celosvětovém měřítku tak zajišťují jednu třetinu veškeré ropné produkce a celou polovinu z objemu vývozu ropy.

Perský záliv

Irák jako významný producent ropy se v roce 2012 posunul opět vzhůru a v rámci OPEC se dostal již na druhé místo. Naopak sousední Írán tři místa v žebříčku ztratil a propadl se až na páté místo. Uvedla to agentura Bloomberg s tím, že na snížené produkci Íránu se podepsaly mezinárodní sankce ze strany Evropské unie a USA.

První místo v rámci OPECu si stále drží Saúdská Arábie s denní produkcí 9,8 miliónu barelů denně. Produkce Iráku v roce 2012 stoupla o 24 procent, zatímco íránská se propadla na nejnižší úroveň od roku 1988 a podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) by měl vývoz íránské ropy i v roce 2013 nadále klesat.

Těžba ropy

Irák bude i nadále produkovat tolik ropy, kolik je jen možné, protože ropa je a zůstane jeho hlavním zdrojem příjmů i v dalších letech (Irák potřebuje každý cent).

Irák se stal v rámci regionu Blízký východ a severní Afrika druhou nejrychleji rostoucí ekonomikou po Libyi a podařilo se mu přilákat i významné investory, jakými jsou společnosti Royal Dutch Shell nebo Lukoil. V roce 2012 irácká ekonomika vzrostla o více jak 10 procent a v roce 2013 se očekává další nárůst o asi 14,7 procenta.

V listopadu 2012 dosáhla irácká produkce ropy denně zhruba 3,35 miliónu barelů, u Íránu se jednalo o 2,7 miliónu barelů denně.

Irák spoléhá zejména na ropné pole Rumailá, které v současnosti vyprodukuje 1,43 miliónu barelů ropy denně. Na konci příštího desetiletí by se jeho produkce měla dostat až na 2,85 miliónu barelů denně, což by z něj učinilo druhé největší ložisko na světě.

Pořadí 12. členských zemí OPECu v produkci ropy

stav k 31. prosinci 2011

stav k 30. listopadu 2012

Saúdská Arábie

Saúdská Arábie

Írán

Irák

Venezuela

Venezuela

Irák

Kuvajt

Kuvajt

Írán

SAE

SAE

Nigérie

Nigérie

Angola

Angola

Alžírsko

Libye

Katar

Alžírsko

Libye

Katar

Ekvádor

Ekvádor


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress