Hlavní stránka

Léto a podzim v kalifornském Santa Cruz

(24.09.2012)

Do malebného města Santa Cruz,které leží na pobřeží Pacifiku na jih od San Franciska, přijíždíme nejprve ze severu po dálnici 10, ze které vede až do města silnice č. 17. Ta prochází zpočátku několika menšími městy a pak přes pastviny a kopce do lesů, než se objeví první domy starého centra města.

Starobylé Santa Cruz, které se těšilo největšímu rozkvětu v 19.století, bylo už v období tzv.zlaté horečky a dlouho potom hlavně městem rybářů, kteří zásobovali velká města na pobřeží rybami a krabím masem až do poloviny 20. století.

Dnes je město hlavně cílem turistů a výletníků - v létě jich sem přijíždí nejvíc ze San Franciska a dalších měst severní Kalifornie, kde je pro mlhy v letních měsících zataženo a Santa Cruz jim navíc nabízí nejrůznější atrakce, které vítají hlavně rodiny s dětmi.

Z centra města, kde je také stanice autobusů Grayhound, se dá za chvíli dojít pěšky k několikakilometrové písečné pláži, na kterou dorážejí průzračné vlny Pacifiku pod šmolkově modrou oblohou. V letních a podzimních měsících, dokud to ještě počasí dovolí, jsou tady ve stálém provozu nejrůznější atrakce, které vyvolávají nadšení u dětí i dospělých všeho věku.

Na tzv. Boardwalku - pobřežní promenádě - se náhle ocitáme uprostřed velkolepých pouťových atrakcí, které lemují skoro celou pláž. Stánky s pochoutkami střídají obří houpačky a velká horská dráha, kde návštěvníci sjíždějí nakonec z výšky ve člunech do řeky. Nesmí chybět Dům hrůzy s haloweenovými strašidly a draky, kteří vypouštějí z tlam páru. Jednou z nejvíce fotografovaných atrakcí je starobylý malovaný kolotoč z roku 1911. A pak lanová dráha, ve které se můžeme ve výšce asi dvaceti metrů projet nad celou promenádou a pozorovat z výšky mořské pobřeží. 

Voda u pobřeží v Santa Cruz je už přece jen trochu teplejší a tak se tady množství lidí nejen sluní, ale děti nebo ti otužilejší se i potápějí do mořských vln. Ten, koho by omrzel ruch na pláži a promenádě, má příležitost vyrazit si na výlet historickým vlakem do lesních osad. Jeho koleje a zastávky procházejí i kolem části mořské promenády. V její nejvýstavnější části bylo v nedávných letech vybudováno kasino, které tady provozují zdejší Indiáni. 

V roce 1989 byly domy a ulice ve staré části města silně poničeny zemětřesením a rekonstrukce trvala mnoho let. Tohoto neblahého osudu byla naštěstí ušetřena právě pobřežní promenáda a také velké dřevěné rybářské přístaviště, které leží na jejím konci. Mohutné staré molo zabíhá pár set metrů do moře a jeho prohlídka stojí opravdu za to. 

Naskýtá se nám z něj krásný pohled na celou pláž s kasinem a atrakcemi a navíc je plné hospůdek s rybími specialitami a restaurací, odkud to také voní rybami, smaženými mořskými ráčky nebo stejky na grilu. 

Stmívá se a my odcházíme na břeh, abychom si ještě prohlédli downtown - střed starého Santa Cruz. Geometricky rovné a pečlivě vydlážděné ulice jsou lemované přízemními cihlovými nebo dřevěnými domy a osvětlené starobylými lucernami. Je tu také množství zeleně - stromy, trávníky a hodně jasně barevných květin. Také tady je plno lidí, protože večer jsou ulice Santa Cruz nejkrásnější.

Na lavičkách u záhonů květin a malých parků provozují svá hudební vystoupení potulní muzikanti a všude tu lidé sedí u stolků před restauracemi u sendvičů, burgerů a kávy nebo u mexických specialit a pečených ryb. Dlouho do večera jsou otevřené obchody a obchůdky s uměleckými předměty, originálními oděvy a mistrovskými dílky šperkařů, takže je pořád co prohlížet.

Pro líné nebo ty, které už bolí nohy po všech těch atrakcích, je tady ovšem motorizovaná starobylá tramvaj na kolech, která projíždí po všech zajímavých místech města i jeho okrajových částí. Ta ale teď večer také odpočívá - právě tak jako návštěvníci hotelů a hotýlků přímo u pláže, kteří se navečer posadili do židlí a lehátek na svých terasách a u sklenky vína vychutnávají pohled na západ slunce nad starým molem a palmami u pláže Santa Cruz.


 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress