Hlavní stránka

Ohrozí stratovulkán Cumbre Vieja východ USA, Karibik aj.?

(30.08.2012)

Cumbre Vieja je název rozsáhlého stratovulkánu, nacházejícího se na ostrově La Palma na španělských Kanárských ostrovech. Stratovulkán s výškou 1949 m n. m. /6394 ft./ zabírá celou jižní třetinu ostrova a je tvořen desítkami zrádných kráterů, dómů a parazitických kuželů (La Fajana, El Fraile, Tacande, Tahuya, San António, San Martín, San Juan, Llano del Blanco, Hoyo Negro, El Charco, Teneguia atd.).

Stratovulkán neboli navrstvená sopka, je označení pro jeden z nejběžnějších typů sopky. Charakteristické je střídavé navrstvení pyroklastických hornin a výlevů viskózní [málo tekuté] lávy, které vytváří relativně štíhlý kužel s vrcholovým kráterem. Zvýšenou viskozitu magmatu způsobuje vysoký obsah oxidu křemičitého. Je-li naopak magma málo viskózní [velmi tekuté] a rozlévá se bez výrazných výbuchů do větší vzdálenosti, vzniká odlišný typ sopek – ploché a rozlehlé štítové sopky typické pro Havajské ostrovy či Island.

Sopka Cumbre Vieja

Mnohé z nejznámějších světových sopek jsou stratovulkány, například italské Stromboli, Etna či Vesuv, Pico de Teide na Tenerifě, japonské Fuji, Pinatubo, Mount St. Helens, Soufriere na karibském Montserratu, Cotopaxi v Ekvádoru či antarktický Mount Erebus. Příkladem vyhaslého stratovulkánu v ČR jsou např. Doupovské hory.

Stratovulkán na La Palmě se táhne podél zlomové linie ve směru sever-jih a je původcem všech erupcí na ostrově za posledních 7 000 let. Je to nejaktivnější a také nejnebezpečnější stratovulkán nedaleko severozápadních afrických břehů. Během erupce v roce 1949 se část západního úbočí sopky odtrhla a sesunula několik desítek metrů k oceánu. Poslední erupce proběhly v létech 1971 a 1987, ale byly naštěstí "slabé". Za hlavní příčinu možné světové katastrofy se považuje stoupající tlak způsobený ohřevem a odpařením podzemních vod magmatu stoupající z hlubin.

Nožný scénář katastrofy je děsivý.

A co světu hrozí? Existuje důvodné podezření, že některá z následujících "velkých" erupcí na Cumbre Vieja vyvolá masivní sesuvy půdy a vytvoří tak obrovskou zátopovou vlnu (megatsunami), která by mohla dosáhnout a zaplavit část západního pobřeží Afriky za 3 hodiny, jihu Spojeného království za 5 hodin a zejména otevřené východní pobřeží USA /od kanadsko-americké hranice až po floridské Miami (během 8 hodin) a také mnohé karibské ostrovy vlnami vysokými až 30 metrů/. Pak by Boston, New York a mnohá další města východu USA mohla zmizet pod touto megatsunami a došlo by tak k jedné z největších katastrof v dějinách naší planety (horší než v roce 2004 v Indickém oceánu a v roce 2011 v Japonsku).


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress