Hlavní stránka

5 rad, jak se starat o baterie na cestách

(29.06.2012)

Nabité a správně připravené baterie jsou nezbytné zvláště při cestování. Baterie do notebooků, mobilů či fotoaparátů se však mohou při nesprávném zacházení na cestách snadno poškodit. Poradíme vám, jak s bateriemi zacházet, aby vám při cestování dobře sloužily.

1. Kontrola a dobití před cestou

Než se vůbec vydáte na cesty, měli byste baterie řádně zkontrolovat. Zvláště pokud s sebou berete i náhradní baterie, které jste již delší dobu nevyužívali. Zjistěte, zda je funkční, zda není mechanicky poškozená, ale také do jaké míry je nabitá. "Dlouho nepoužívané baterie se samy pomalu vybíjejí. Například baterie na bázi lithia ztrácí jen okolo 3 % za měsíc, zato některé baterie na bázi niklu se mohou vybíjet až o 30 % měsíčně. Po delší době skladování je tedy vhodné baterie dobít na plnou kapacitu," upozornil Radim Tlapák, ředitel předního internetového obchodu BatteryShop.cz, který nabízí širokou škálu baterií pro notebooky, fotoaparáty, videokamery, mobily a další zařízení. "Kvůli samovybíjení také doporučujeme náhradní baterie neskladovat úplně vybité, ale nabít je před uskladněním vždy přibližně na 50 % jejich kapacity," dodal Tlapák.

2. Správný obal

Náhradní baterie by se vám rozhodně neměly v zavazadle jen tak volně povalovat, ale měly by mít vhodný obal. Správné pouzdro je ochrání před nebezpečnými vnějšími vlivy, jako jsou pády, nárazy, možnost zanesení kontaktů případnými nečistotami či navlhnutí. Doporučuje se přeprava v původním obalu. Ideální je však vždy zvážit aktuální podmínky, v jakých se při cestování budete pohybovat. Při zdolávání obtížného terénu by měl obal chránit hlavně před potenciálními nárazy. Pro cesty v deštivém počasí si pořiďte nejlépe vodě odolné pouzdro. Některé obaly elektronických zařízení již počítají se současnou přepravou náhradního zdroje energie. Například mnoho moderních pouzder na fotoaparáty má i speciální kapsičku na záložní baterie.

3. Ochrana proti zkratu

Baterie je elektrické zařízení, kterému při nesprávném zacházení hrozí zkrat. Aby byla záložní baterie v zavazadle před zkratem chráněna, nesmí její kontakty přijít do styku s kovovými předměty. Zkratu velmi dobře zamezí převoz baterie v originálním prodejním obalu. Pokud však originální obal nevlastníte, lze využít i další náhradní řešení. Můžete například zalepit kontakty izolační páskou či nasadit baterii speciální krytky kontaktů. Možné je i umístění baterie do samostatného plastového sáčku nevodícího elektřinu.

4. Pozor na příliš vysoké teploty

Při cestování v teplých jarních či letních měsících hrozí vašim bateriím vystavení vysokým teplotám, které snižují jejich životnost a mohou je nevratně poškodit. Baterie by rozhodně neměly být vystavovány přímému slunečnímu záření a teplota jejich okolí by dlouhodobě neměla překračovat 30 °C. Při vystavení extrémním teplotám nad 60 °C, například při ponechání baterie ve stojícím autě, na které vytrvale svítí slunce, může výjimečně dojít i k explozi baterie.

5. Do USA letadlem jen v příručním zavazadle

Chystáte-li se letecky do Spojených států, počítejte se zvláštními předpisy ohledně přepravování baterií na palubě letadla. "Od 1. ledna 2008 platí při cestování americkými aeroliniemi zvláštní nařízení, vydané organizací Transportation and Security Administration, které má zamezit vzniku požáru kvůli vadně uloženým článkům," upozornil Radim Tlapák z internetového obchodu BatteryShop.cz. "Podle tohoto opatření nelze samostatné baterie umístit do zavazadel pro odbavení, ale pouze do příručního zavazadla, ve kterém mohou být maximálně dva náhradní články chráněné bezpečným plastovým obalem," upřesnil nařízení Tlapák.


 

Martin Lajdorf

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress