Hlavní stránka

Nejlepší pověst má Kanada, ale…

(14.10.2011)

Zemí, která má údajně nejlepší zvuk mezi obyvateli naší planety, je Kanada. K tomuto závěru dospěl na základě odpovědí jen 42000 lidí! newyorský ústav Reputation Institut.

Z odpovědí respondentů není zřejmé, zda odevzdané hlasy patří lidem, kteří hodnocenou zemi vůbec kdy navštívili, ale celkem bylo zohledněno 16 kritérií včetně kvality života, bezpečí a ochrany životního prostředí. Dalšími kritérii byla spolehlivost demokratické vlády, HDP na hlavu, aktivní způsob života občanů, politický systém a neutralita vůči mezinárodním politickým vlivům.

Na dalších příčkách se v žebříčku, který byl podle toho, jakou úctu, důvěru, obdiv a kladný vztah k zemi odpovídající lidé cítili, umístilo jako druhé Švédsko a třetí Austrálie. Za touto trojicí skončilo na čtvrtém místě Švýcarsko a pátý byl Nový Zéland. Např. jedenácté skončilo Německo, Japonsko bylo vyhodnoceno na 12. místě a poměrně často v podobných anketách jedna z nejoblíbenějších zemí, Francie, překvapivě až na 18. místě, USA skončily téměř uprostřed hodnocených zemí (23. místo), náš severní soused Polsko byl hodnocen jako dvacátý šestý, stále turisticky oblíbenější Čína až 43!

Pro mnoho dotazovaných bylo zřejmě hodně důležité, jak bezpečně se v hodnocených zemích žije místním obyvatelům. Tato charakteristika zřejmě přispěla k tomu, že Pákistán, Írán a Irák se ocitly až na konci žebříčku (nebyly hodnoceny severské africké země Maroko, Tunisko, Egypt a ty mají poměrně velkou turistickou návštěvnost, tedy aspoň z Evropy). Také Česká republika v tabulce vůbec nefiguruje.

Největší propad oproti stejné studii z roku 2009 zaznamenalo Mexiko. Spadlo z 24. na 35. místo. Vzhledem k ekonomickým potížím si pohoršily také Řecko, Irsko a Španělsko.

Studie země seřadila i v několika jednotlivých kritériích. Z hlediska kvalitní vlády je Kanada až na 4. místě za Švýcarskem, Švédskem a Norskem. USA v první desítce nejsou vůbec.

V kategorii srovnávající země podle vyspělosti ekonomik je v první trojici Japonsko, Německo a Švédsko, Kanada je až šestá před USA.

Otázkou vůbec je, zda poskytuje takováto "validní" studie relevantní údaje a zda tak malý počet "volitelů" a kdoví odkud (převážně ze Severní Ameriky?) má být vydáván za objektivní pohled obyvatel celé Země. Myslím si, že ne (tím nechci říci, že Kanadě oblíbenost nepřeji). Nechť posoudí každý čtenář sám.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress