Hlavní stránka

Tuolumne Grove - údolí obřích sekvojí

(04.10.2011)

Návštěvníci Yosemitského národního parku, kteří přijíždějí do oblíbené rezervace z kalifornské strany, míří většinou do hlavního kaňonu s řekou Merced. Tady je totiž nejvíc atrakcí - řeka, po které se dá projet malebným údolím na vypůjčených člunech, kolem velkých vodopádů. A samozřejmě - možnost vydat se na túry na horské hřebeny nebo si v centru prohlédnout rekonstruovanou vesnici zdejších Indiánů. A také přespat v hotelových bungalovech a srubech za vcelku přijatelné ceny. Jak jsem ale zjistil přímo na místě, doporučuje se rezervovat si nocleh v centru nejméně rok dopředu.

Při cestě ze San Franciska po projetí kolem rozlehlých farem se sady mandloní, stoupá úzká silnice ve spirálách do hor Sierry Nevady ke zlatokopeckým městům z doby zlaté horečky v polovině 19. století. Projíždíme městečkem Groveland, jehož staré dřevěné a cihlové domy s železnými okenicemi proti lupičům a Indiánům nás vrátí na chvíli do dávných let, které jako by vypadly z dobrodružných filmů.

Jen o kousek dál je známý zlatokopecký Jamestown, kde dodnes moderní zlatokopové pokoušejí štěstí při rýžování ve zlatonosné řece. My ale míříme dál do Yosemit, kde nás nenápadná směrovka navádí stranou dál do hor a do údolí k Tuolumne Grove, do "háje sekvojí".

Ta odbočka a čas věnovaný návštěvě zajímavého místa stojí za to. Tuolumne Grove je totiž jedním ze dvou míst v Yosemitském národním parku, kde návštěvník může vidět obří kalifornské sekvoje. Od nevelkého parkoviště, opatřeného (jako ostatně všude na zdejších odpočivadlech) speciálními ocelovými velkými odpadkovými koši proti hladovým medvědům, se vydáváme asi tři kilometry zalesněným údolím s kalifornskými borovicemi do království obřích sekvojí.

Kromě těch o něco menších (Sequoia sempervirens) tady nacházíme i opravdové obry rodu Gigantea. V jednom z nich, který měří v průměru skoro sedm metrů, prosekali kdysi dřevorubci tunel, kterým by mohlo projet klidně i osobní auto. 

Zdejší sekvoje jsou prý staré až dva tisíce let a dutiny v kmenech některých z nich sloužily Indiánům a později zálesákům jako obydlí. Dodnes je pro turisty atrakcí padlý kmen jednoho z velikánů, který dosahuje délky téměř sta metrů. 

Vracíme se zpět horkým dusnem lesního údolí a kolem nás přelétají nádherní velcí motýli, zatímco nedaleko se objevuje modrý pták "blue jay", který se přiletěl napít vody z lesního pramene. Teď už chápu, proč první objevitelé byli krásou Yosemit tak okouzleni a proč se do této horské rezervace vydává každoročně tolik milovníků přírody z celého světa.


 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress