Hlavní stránka

De Young Muzeum - pokladnice umění amerického západu

(30.07.2011)

Většina návštěvníků kalifornského San Franciska, kteří mají dost času, aby navštívili a podrobně si prohlédli jednu z jeho nejkrásnějších částí - Golden Gate Park, začíná obvykle svou prohlídku jeho východní částí. Tady je totiž soustředěno nejvíc zajímavých památek a půvabných romantických míst.

Tato část parku byla koncipována pro světovou  výstavu v roce 1894, kdy bylo v centru vytvořeno jakési velké  náměstí s velkým hudebním amfiteátrem uprostřed zeleně olivovníků a palem, obklopeným budovami muzea umění na jedné a přírodovědným muzeem na druhé straně. Obě historické budovy byly  bohužel těžce poškozeny zemětřesením v roce 1989, takže byly  nakonec odstraněny a na jejich místě vyrostly moderní budovy, které už sice porušily původní historický rámec, ale na druhé straně  poskytují více výstavních prostorů i pohodlí pro velké  množství návštěvníků. 

Nové De Young Muzeum

Nové De Young Muzeum

Ten, kdo přijede z centra San Franciska (ideální spoj je trolejbus číslo 5) a vejde do parku, narazí hned vpravo na nápadnou moderní budovu, nad kterou se tyčí vyhlídková kónická věž. Je to De Young Muzeum, které bylo v nedávných letech  postaveno na místě původní budovy.

Nové De Young Muzeum

Nové De Young Muzeum

Jeho tvůrci jsou architekti Herzog a de Meuron, kteří za návrh této budovy obdrželi prestižní Pritzkerovu cenu. Muzeum bylo pokud možno citlivě umístěno v zeleni a před jeho vchodem byla ponechána původní sochařská výzdoba z roku 1894 - dvě kamenné sfingy (původní budova byla v egyptském stylu), velká bronzová váza G. Dorré se symboly vinařství a umělá laguna s ostrovem s bronzovými kojoty.

Z horka kalifornského léta pod pohlednicově modrým nebem je pro  návštěvníka úlevou vstoupit do moderní budovy chlazené klimatizací s velkou vstupní halou. Tady jsou samozřejmě nejen  pokladny, ale také prodejny nejrůznějších suvenýrů a hlavně uměleckých publikací, jaké byste marně sháněli v běžných prodejnách knih. A také tu najdete úschovnu, kde si můžete zdarma uložit svůj batoh.

Projít dvě patra muzea (a vyhlídkovou věž) by chtělo rezervovat si na toto muzeum nejméně celý půlden. Rozsáhlé sály obou pater obsahují obrovské množství uměleckých děl, které nám dají kompletní přehled o výtvarném umění amerického západu. Od umění amerických indiánů, přes malíře a sochaře 18. až 20.století - až po současnost. A protože San Francisko leží na poloostrově v Pacifiku, jsou tu i rozsáhlé sbírky umění národů Polynézie - dřevěné sochy bohů, bubny, masky.

Je toho ještě  mnohem víc, ale De Young Muzeum má v přízemí také sály, vyhrazené uměleckým výstavám. V letošním létě je to výstava originálů obrazů, kreseb a plastik Pabla Picassa, které muzeum uspořádalo ve  spolupráci s Musée National Picasso v Paříži. 

Několik velkých  sálů je plných kreseb, studií, grafik a olejů - od malířova ranného období až po poslední plátna. A také bronzové sochy lidí  i zvířat a nejrůznější experimenty. Včetně známého velkého  obrazu "Masakr v Koreji" nebo půvabných žen na pláži. Ženy, jak  tady zjišťujeme, měl ostatně Picasso velmi rád, často je střídal a ještě častěji maloval. Pro toho, kdo neměl příležitost navštívit pařížské muzeum, je návštěva De Young muzea v Golden Gate Parku v San Francisku dobrou možností vidět nejen zajímavé umění amerického západu (stálá expozice), ale také originály Pabla Picassa. Výstava jeho děl je otevřena do 9. října.


 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress