Hlavní stránka

Problematika nejsevernějšího bodu Evropy

(03.08.2011)

S nejsevernějším bodem Evropy je to poněkud zvláštní. Na rozdíl od mnoha jiných krajních bodů není zcela jasně definována jeho přesná poloha. Často je za něho považován Nordkapp, mys na ostrově Mageroya. Pravda je ale trochu jiná. Zatímco na Nordkapp se pořádají zájezdy a vede sem dobře udržovaná silnice, nejseverněji položené místo na evropském kontinentu, tzn. na kontinentální pevnině se nachází na poloostrově Nordkinn.

O titul nejsevernějšího místa Evropy se utkává tedy hned několik zeměpisných bodů. Turistickým nejsevernějším místem je uváděn Nordkapp (71° 10´ 21´´ s. š.). Na tomto mysu se platí mýtné a vstupné. Je zde muzeum, můžete zde dostat od samotného Jacka Frosta (Honzy Mráze) pamětní diplom za návštěvu tohoto místa. 

Nordkapp

Nordkapp je typický svým impozantním útesem nad mořem, odkud se výborně pozoruje půlnoční slunce. Super zážitek, to ano (sám jsem zažil a byl opravdu silný). Ale kousek odtud, na tom samém ostrově Mageroya, dokonce ještě o pár vteřin severní šířky výše leží mys Knivskjellodden (71° 11´ 08´´ s. š.). Sem nechodí nikdo, nevede sem žádná cesta a snad zde by měl ležet ten správný sever Evropy, aspoň podle severní šířky. Ale pokud se obě tato místa nacházejí na ostrově, tak se stejně za nejsevernější výspu Evropy může považovat norské souostroví Svalbard (nepřesně, ale častěji zvané Špicberky). Toto souostroví se nachází ještě o dalších 700-800 kilometrů na sever. Ostrov Nordaustlandet /Severozápadní země/ zasahuje svým severním mysem Nordkapp o několik minut přes 81° s. š.) a také patří k norskému království.

Absolutní nejsevernější místo Evropy ale de facto leží na ruském území na souostroví Země Františka Josefa. To má rozlohu 16 100 kilometrů čtverečných a nejsevernějšího místa dosahuje na Rudolfově ostrově na mysu Fligeli (81° 51´ 00´´ s. š.) v Severním ledovém oceánu. Od tohoto mysu je to jen 911 kilometrů k severnímu pólu.

Poloostrov Nordkinn - Kinnarodden

Jisté přitom je, že nejseverněji položené místo na evropském kontinentu, tedy na kontinentální pevnině se nachází na poloostrově Nordkinn. Jmenuje se Kinnarodden (71° 08´ 02´´ s. š.) a leží pouhých pár kilometrů jižněji než slavný Nordkapp, přibližně 60 kilometrů od něho na východ. Na mys Kinnarodden je obtížnější přístup, nevede tam silnice, takže kdo se chce pyšnit dosažením nejsevernějšího kontinentálního bodu Evropy, musí absolvovat asi 20 kilometrů dlouhý pěší pochod polární tundrou, což v létě není takový problém, protože sníh je povětšinou roztátý, a dokonce tam rostou při cestičce borůvky, morušky a ženšen. Jednoduše řečeno, celý poloostrov Nordkinn je typicky polární. Na některá místa se dá dojet po silnici, jako například na o pár metrů jižnější mys Vadnesodden. Nacházejí se tam naprosto úžasná místa (mimochodem výše než je např. severní pobřeží americké Aljašky). Žije zde ohromné množstvím ptáků mnoha druhů, v moři si libují tuleni, o kus dále je možné spatřit velryby a běluhy. Na travinách se pasou sobi. Inu je zde atmosféra kouzelná až mystická, pouze někdy zde trochu více "seversky" fouká.

Pobřeží Nordkinnu je zčásti zelené, v době hlavních prázdnin působí docela přívětivě, ovšem vnitrozemí, které leží kolem 300-400 metrů nad mořem, je kamenitou pouští s mnoha jezery z roztátého sněhu, kde je naprosté ticho, sem tam proletí pták, auto je vzácností a při velkém štěstí je možné spatřit polární lišku. V létě nad vším svítí všudypřítomné slunce, které se večer pouze skloní k horizontu nad moře, zčervená a po půlnoci začne opět stoupat na své okružní cestě oblohou. To jsou nezapomenutelné okamžiky, které se dají zažít opravdu jenom na vzdáleném severu.
Tak pokud je chcete zažít i Vy, nezbývá, než se vydat pokud možno v létě, v době bílých nocí, na samý sever Norska.

Tím sice pominete ruskou Zemi Františka Josefa, která je, bereme-li ostrovní mysy nejsevernější v Evropě, ale kdo by se tak daleko vydával za turistikou mimo polárníků nebo dobrodruhů, že?


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress