Hlavní stránka

Umění ostrova Bali v San Francisku

(12.05.2011)

V Muzeu asijského umění v kalifornském San Francisku probíhá v současné době velmi zajímavá a ojedinělá výstava s názvem Umění ostrova Bali, která byla uspořádána ve spolupráci s kulturními institucemi Indonézie a zejména ostrova Bali, o jehož svébytnou a starobylou kulturu se jedná. 

V několika pavilonech tady může návštěvník vidět unikátní exponáty z balijských muzejních sbírek od 18. až do poloviny 20.století - dřevěné a kamené sochy balijských bohů, nádherně zdobené obřadní nože a dýky ze soukromých sbírek, masky, tkaniny s postavami hinduistických bohů a balijských králů a také původní bránu do jednoho z klášterů se strážci v podobě lvů a dobrých duchů. 

Nesmí samozřejmě chybět ani nejrůznější hinduistické náboženské symboly a ukázky malých chrámů pro rodinné duchy. Zvláštní místo mají v expozici pohřební rituály a symboly. Celá výstava je provázena náležitými vysvětlivkami v angličtině, ale návštěvníkům se tu nabízí i posezení před několika velkými obrazovkami, na kterých jsou promítány zajímavé filmy ze života ostrovanů, balijských tanců a malebných pohřebních obřadů.

Jak je tradičním zvykem tohoto muzea, mají při této výstavě návštěvníci možnost zakoupit si v prodejně muzea knihy o tancích a maskách ostrova Bali a také originální masky nebo šperky od balijských mistrů. 

Výstava o umění ostrova Bali v San Francisku potrvá do 11. září - a po celou dobu jejího trvání bude ve vybraných dnech doplněna o vystoupení balijských tanečníků, orchestru gamelan a také na ní budou umělci z Bali přímo před návštěvníky vyrábět svá umělecká dílka. Pokud se tedy letos v létě dostanete do San Franciska, neváhejte a věnujte alespoň pár hodin času této velice zajímavé výstavě. Určitě nebudete litovat.


 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress