Hlavní stránka

Země s nejvíce letišti

(10.05.2011)

Když spočítáme všechna letiště v ČR, včetně těch nejmenších, továrních, polních a vojenských, dostaneme číslo 74. Porovnání počtu našich letišť s počtem letišť např. v USA nebo Brazílii je téměř humorné.

Mezinárodní provoz v ČR je provozován z letišť z Prahy-Ruzyně (PRG), Karlových Varů-Olšových vrat (KLV), v letní sezóně z Ostravy-Mošnova (OSR), Brna-Tuřan (BRQ). Posledních několik let je oblíbenou destinací pro ruskou klientelu letiště v Pardubicích (PED). Je z něj dobrá dopravní dostupnost do Prahy. V roce 2009 odbavila tato naše letiště tyto počty pasažérů: PRG 11 643 366, KLV 68 369, OSR 307 130, BRQ 440 850 a PED 49 032. Se světovými letišti se co do velikosti a přepravy osob a zboží nemohou srovnávat.
Žebříček 10 zemí s nejvíce letišti sestavil server www.expatify.com

1. USA: 15 095 letišť
Nejvíce letišť na světě najdete, jak jinak, ve Spojených státech. Druhou největší letištní sítí na světě se pyšní New York, hned po britském Londýně. Mezi hlavní letiště patří J. F. Kennedy (JFK), La Guardia (LGA) a Newark Liberty International (EWR) v New Jersey. Velký komplex letišť má také Los Angeles, s největším Los Angeles International (LAX). Nejvíce přepravených cestujících na světě hlásí letiště Hartsfield-Jackson Atlanta International (ATL). V roce 2009 tudy prošlo 88 milionů cestujících, což je 240 tisíc denně. Druhé s největším počtem odbavených lidí je letiště O´Hare (ORD) v Chicagu. Významná jsou i Dallas Fort Worth (DWF), Denver IA (DEN), Mc Carran (LAS) v Las Vegas, George Busch IA (IAH) v Houstonu a mnohá další.

2. Brazílie: 4 000 letišť
Největší latinskoamerická země má nejvíce letišť na tomto kontinentu. Nejdůležitějšími jsou Galaeo-Antonia Carlos Jobim International (GIG) v Rio de Janeiru a letiště Congonhas (CGH) v Sao Paulu.

3. Mexiko: 1 744 letišť
Nejrušnějším letištěm 11. nejlidnatější země světa je Benito Juarez (MEX) v Ciudad de Mexico. V počtu přepravených cestujících následuje mezinárodní letiště v turistickém letovisku Cancún (CUN) na Yucatánu, třetí v pořadí je Don Miguel Hidalgo (GDL) ve Guadalajaře.

4. Kanada: 1 388 letišť
Na druhou největší zemi světa připadá rovněž více než tisíc letišť. Ta nejrušnější jsou umístěna do třech hlavních kanadských metropolí. Největším je Lester B. Pearson (YYZ) v Torontu. Toto letiště v roce 2010 přepravilo téměř 32 milionů lidí. Dalšími jsou Vancouver International (YVR) a Montreal-Pierre Eliot Trudeau International (YUL).

5. Rusko: 1 216 letišť
Největší země světa se může pochlubit také více než tisícem letišť. Nejrozsáhlejším je mezinárodní letiště Domodědovo (DME), ležící 45 kilometrů jihovýchodně od centra Moskvy. Letiště, otevřené v roce 1965, nechvalně proslulo dne 24. ledna 2011, kdy tu při teroristickém výbuchu zahynulo 35 lidí a 180 jich bylo zraněno. Dalšími známými moskevskými letišti jsou Šeremetěvo (SVO) – budováno pro XXII. LOH v roce 1980 a Vnukovo (VKO). Tato posledně jmenovaná letiště se mají brzy spojit v jedno.

6. Argentina: 1 130 letišť
Nejdůležitější letištní uzel představuje mezinárodní letiště Ezeiza–Ministro Pistarini (EZE) poblíž Buenos Aires, ležící asi 22 kilometrů jihojihozápadně od hlavního města. Právě tady se odehrává až 70 procent veškeré letecké dopravy v zemi. Druhé nejvíce frekventované letiště v Buenos Aires se jmenuje Jorge Newbery (AEP) a to slouží převážně vnitrostátní přepravě.

7. Kolumbie: 992 letišť
Za nejdůležitější letiště se považuje El Dorado International (BOG) v hlavním městě Bogotě. Co se týče nákladní dopravy, je nejrušnějším letištěm v celé Latinské Americe. Jen v roce 2010 tudy prošlo na 594 tisíc tun nákladu. V osobní letecké dopravě pak zaujímá s počtem téměř 19 milionů přepravených cestujících třetí místo na kontinentu.

8. Bolívie: 952 letišť
Ze všech letišť v Bolívii jich pouze 16 má zpevněné (asfaltové nebo betonové) runwaye. Největším letištěm je Viru Viru International (VVI) v Santa Cruz, druhým v pořadí je El Alto International (LPB) v hlavním městě La Pazu. To leží v nadmořské výšce 4 061 metrů a patří tak k nejvýše položeným letištím na světě. Protože je kvůli vysoké poloze hůře dostupné, tak mnozí cestovatelé dávají přednost Viru Viru. 

9. Paraguay: 798 letišť
Ačkoli tento jihoamerický stát je posetý stovkami letišť, pouze 12 z nich má zpevněné vzletové a přistávací dráhy a pouze dvě z nich mohou přijímat čtyřmotorová komerční letadla. Největším letištěm v zemi je mezinárodní letiště Silvio Pettirossi (ASU) na předměstí hlavního města Asunción.

10. Indonésie: 683 letišť
Každý větší ostrov v Indonésii má nejméně jedno mezinárodní letiště, jen Jáva jich má pět. Největším a nejrušnějším je letiště Soekarno Hatta International (CGK), ležící asi 20 kilometrů od Jakarty. Jen pro zajímavost: nabízí 42 gatů /výstupů/ na letištní plochu, 150 přepážek na odbavení a 30 výdejen zavazadel. Každý z vedlejších terminálů pak disponuje 25 odbavovacími přepážkami, pěti výdejnami zavazadel a sedmi branami. Mnozí zahraniční hosté používají při cestě na Bali a okolní ostrovy Ngurah Rai International Airport (DPS) v Denpasaru.

Tak to byl výčet 10 zemí s největším počtem letišť různých kategorií. Zajímavostí je, že osm z deseti zemí s největším počtem letišť je z Ameriky.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress