Hlavní stránka

V Rotterdamu stojí největší mešita v západní Evropě

(21.02.2011)

Největší mešitu v západní Evropě v pátek dne 18. prosince 2010 oficiálně otevřeli v nizozemském Rotterdamu. Budova je nápadná dvěma minarety vysokými 50 metrů. Chrám pojme až 3000 věřících.

Symbolickou slavnostní otvírací pásku přestřihl rotterdamský starosta marockého původu Ahmed Aboutaleb. Předseda správní rady mešity Abdelrazak Boutaher řekl agentuře AFP: "Doufáme a očekáváme, že se tento komplex stane střediskem dobročinnosti, milosrdenství a vzájemného pochopení, a že bude přístupný všem".

Budova s kupolí vysokou 25 metrů zabírá plochu 2000 čtverečných metrů. Součástí mešity má být i doučovací centrum pro muslimské děti a knihovna.

Mešita v Rotterdamu

Mešita v Rotterdamu

Mešita se začala stavět v roce 2003 a měla být postavena za dva roky. Nakonec se ale kvůli odporu a obstrukcím na obecní úrovni, za nimiž podle tvrzení představitelů mešity stáli místní populisté a xenofobové, výstavba protáhla na sedm let.

I proto kontraverzní nizozemský politik Geert Wilders reagoval v den otevření mešity na internetovém twitteru takto: "Je to šílené. Ta odporná věc tu nemá co dělat, patří do Saúdské Arábie".

Zdalipak by v Saúdské Arábii dovolili postavit křesťanům nebo židům kostel? Ani náhodou!!! Spíše by je veřejně popravili na náměstí pro výstrahu.

V Nizozemsku, které je označováno za vysoce tolerantní zemi, v níž se daří multikulturní společnosti, se část původních obyvatel radikalizuje, což se ukázalo v posledních volbách, kdy strana Wilderse, pověstného svou kritikou islámu, se stala třetí nejoblíbenější stranou ve své zemi. Vládní koalice se navíc o ní v parlamentu opírá.

Přibližně pětina z 16,5 miliónu obyvatel Nizozemska jsou přistěhovalci většinou z muslimských států. Ve městech jako Amsterodam a Rotterdam představují už cizinci dokonce více než třetinu obyvatelstva; některé čtvrti jsou čistě marocké či turecké. V zemi dlouhodobě fungují desítky mešit, z nichž hned několik se honosí tím, že patří k největším v Evropě.

I proto Nizozemsko jako zemi mešit znázornil český umělec David Černý na své plastice vystavené v první polovině roku 2009 v Radě Evropy v Bruselu u příležitosti předsednictví ČR Evropské unii. Kontraverzní plastika ENTROPA je nyní už nastálo od 6. 9. 2010 umístěna v Techmanii Science Center v areálu Škody Plzeň.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress