Hlavní stránka

Hvězda Betelgeuse by mohla explodovat. Možná budeme mít dvě slunce.

(06.02.2011)

Betelgeuse je jednou z největších známých hvězd. Během posledních sedmnácti let zmenšila své rozměry o více než patnáct procent. To by mohlo naznačovat, že brzy exploduje.

V případě exploze Betelgeuse, která se nachází v souhvězdí Orion, by na Zemi mohla být vidět dvě slunce. Týdny by bylo v noci světlo jako ve dne.

Začátkem roku 2011 objevili odborníci na povrchu Betelgeuse skvrny, jejichž odstup je větší než mezi Zemí a Sluncem. Mají být známkou toho, že Betelgeuse pomalu spotřebovává své jaderné palivo. Jinými slovy naznačují, že se blíží výbuch této hvězdy. Vědci dodávají, že v "dohledné" době skončí Betelgeuse jako supernova. Kdy přesně, ale odborníci neumějí říci. Mohlo by se tak stát už tento rok, ale může to trvat další milióny let.

Když Betelgeuse skončí jako supernova, pak se umírající hvězda stane na dlouhé týdny skutečně astronomickou podívanou, neboť zářivost Slunce bude miliónkrát překonána.

Brad Carter, fyzik Univerzity v Jižním Queenslandu, k tomu australskému serveru řekl: "Pokud by došlo k explozi supernovy, dlouhé týdny by nebyla vidět noční obloha. Pro lidi by z toho však nemělo plynout žádné velké nebezpečí." 

Jen aby! Nechci malovat čerta na zeď, ale nepřipomíná Vám to něco? Proroctví předpovídající konec světa v roce 2012 (podle Mayů 21. 12.) mluví přece o tom, že vše živé na Zemi zahubí právě exploze rudé hvězdy v ramenech lovce Oriona.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress