Hlavní stránka

Hora svatého Michala

(26.12.2001)

Le Mont Saint-Michel je po Paříži nejnavštěvovanější místo ve Francii. Oficiálně patří k Normandii, ale minulostí a duchem k Bretani. Ve zjevení jednoho moudrého biskupa si pahorek zvolil za své sídlo sv. Michal, jehož kaple dala ostrůvku jméno. Zázraky, které se tu dály, jej brzy obestřely legendární slávou a nejen francouzští králové sem přicházeli pokleknout a vzdát hold statečnému archandělovi. Válečníci ovinuli kolem kláštera důkladné opevnění, hlavně proti Angličanům, kteří jej nikdy nedobyli.

Vstupné ve skupině činí 25 franků a všichni poctivě vyšlapávají obvyklou trasu: románský a gotický chrám sv. Michala, rytířský sál s krby, refektář, hostinské sály. Překrásná je Rajská zahrádka na střeše paláce se dvěma řadami prostřídaných zdobených sloupů, zádušní kaple. Zaujme i rumpálové kolo, ovládané lidskou silou k vytahování nákladů po skluzu (vpodstatě dřevěné sáně jezdící po dřevě). Uprostřed obrysů hradeb a bašt strmí do výše 152 metrů chrám ze 13. století, jemuž dal obdiv generací název "Zázrak". Hlavní ulicí ostrova je Grande Rue, kde jste vystaveni náporu prodavačů suvenýrů, hospod, muzeí, obchůdků nejrůznějšího ražení. Mezi hotýlky si povšimnete pověstné hospody madame Poulardové, proslavené skvělými omeletami. Nás suchozemce zajímá doba přílivu a odlivu a s obdivem sledujeme kilometry písečných pláží. Blíží se doba odjezdu a my už neuvidíme Le Mont St-Michel zavalený mořskými vlnami. Nakonec se změní ve stín a nám se zdá, že jsme byli hosty ve snu.


 

Alena Šimková
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress