Hlavní stránka

Mořeplavec Richard Konkolski po 30 letech opět publikuje

(19.11.2010)

Z Československa odešel v roce 1982. Vlastně odplul bez svolení úřadů, protože se nedokázal smířit s tím, že mu sportovní orgány odmítly vydat již vystavené doklady potřebné k účasti ve významném jachtařském závodě AROUND THE WORLD. Z polského Štětína na start závodu do amerického Newportu se mu podařilo vyplout pouze na krátkodobou výjezdní doložku. Pro jistotu sebou vzal na palubu Niké i manželku Mirku a syna Ríšu. Tím bylo rozhodnuto. Pro režim se stal emigrantem. Rázem zmizel ze stránek novin, z rozhlasového vysílání i z televize. Nikdo o něm nesměl nic slyšet.

Státní úředníci ale jen s velkými obtížemi bojovali s popularitou bohumínského jachtaře. Celá země totiž dobře věděla, kdo je Richard Konkolski. V té době měl za sebou tři úspěšné starty v závodě osamělých mořeplavců z Evropy do Ameriky, historicky první sólo-plavbu suchozemského jachtaře kolem světa (na sedmimetrové plachetnici Niké, kterou si postavil vlastníma rukama) a řadu knih, které byly okamžitě po vydání rozebrány. V těch letech byl zkrátka Richard Konkolski v Československu stejně populární, jako třeba tenista Ivan Lendl nebo hokejista Václav Nedomanský. Teď měl - stejně jako oni - zmizet z povrchu zemského.

Život však běžel dál. Richard Konkolski ve své úspěšné kariéře pokračoval. Zaplatil za to ovšem nemožností vrátit se zpátky domů. Jeho úspěchy mohli domácí příznivci jachtingu sledovat pouze z vysílání zahraničního rozhlasu. Postupně zaznamenali, že se slavného závodu osamělých jachtařů kolem světa zúčastnil dvakrát a že v jejich průběhu vytvořil hned několik světových rekordů. Přitom závodil s jachtou Niké II., která svými rozměry a technickým vybavením zdaleka nemohla soupeřit s dokonalými plavidly nejlepších závodních jachtařů světa.

Kormidlování v Indickém oceánu

Kormidlování v Indickém oceánu

Přes veškeré úsilí očernit slavného jachtaře nebyly předlistopadové státní úřady schopné zbavit ho československého občanství. Tehdy na to prostě neexistoval žádný zákon. Proto Richard - ač oficiálně emigrant - stále reprezentoval svou vlast pod vlajkou, na níž byl od dětství hrdý. Při všech tiskových konferencích a setkáních s novináři dával všem na vědomí, že není Britem nebo Američanem, za kterého ho považovali, nýbrž že jeho rodná země leží v srdci Evropy. Dnes sice žije v přístavu Newportu, někdejším významném středisku obchodu s otroky a současném letním sídle bohatých Američanů, ale rád se vrací do rodného Bohumína. Bude tomu tak velmi pravděpodobně i o letošních Vánocích, kdy se Richard opět chystá navštívit příbuzné, přátele a známé.

Bude k tomu mít ještě jeden zvláštní důvod. Hodlá totiž v Ostravě pokřtít svou novou knížku "Aljašský deník", která je věnovaná osobním zážitkům z výpravy na nejsevernější výběžek amerického kontinentu. Jde o zcela nový rukopis, kterým Richard splňuje přání mnoha čtenářů, kteří mu i po třiceti letech do Ameriky píší dopisy a maily s prosbami, aby pokračoval ve vydávání svých cestopisů. Předešlé knížky, vydané koncem sedmdesátých a začátkem osmdesátých let minulého století (v celkovém nákladu 306 000 výtisků!) byly totiž beznadějně rozebrány. V historii naší cestopisné literatury je to něco zcela ojedinělého. Pokud jsou Konkolského knížky ještě k sehnání někde v knihovnách nebo zastrčených půjčovnách, pak jejich ohmatané stránky svědčí o tom, že čtenáře všech věkových kategorií dobrodružství moří a oceánů stále přitahuje.

Konkolski se svými knihami

Konkolski se svými knihami

"Aljašský deník" tentokrát nevznikl v podpalubí slavné Niké, při plavbě rozbouřeným mořem a za ohlušujícího svištění orkánu. Nenabízí však o nic méně vzrušující četbu. Aljaška patří k nejodlehlejším koutům světa. Pustá krajina, nelítostná příroda a tvrdé životní podmínky nabízejí návštěvníkům nejedno dobrodružství. Richard Konkolski byl na Aljašku pozván jako host konference o historii a současném životě domorodých Inuitů a měl možnost pobývat v jejich blízkosti řadu dní. Důvěrně se seznámil s jejich loveckými dovednostmi, poznal jejich zvyky, navštívil jejich stará tábořiště a dotkl se zblízka jejich tradic. Jeho deník zaznamenává den po dni pestrý řetězec zážitků, které moderní civilizace může současnému člověku nabídnout jen zřídka.

Aljašský deník

Kniha má 194 stran a je bohatě ilustrována (436 fotografiemi, obrázky a mapami). Lze ji objednat pouze prostřednictvím internetu. Distribuována bude z území České republiky za běžné poštovné. Ke čtenářům přichází v celkem třech různých verzích - vázané černobílé, vázané plnobarevné a brožované plnobarevné. Bližší podrobnosti o tiskovém provedení jednotlivých verzí a o jejich různých cenách můžete získat na webových stránkách www.konkolski.com. Tady si také můžete nový cestopis objednat.

Aljašský deník

Richard Konkolski chystá pro své čtenáře ještě jedno překvapení. Letos na podzim se pustil do psaní zbrusu nového rukopisu, který by se měl na trhu objevit v polovině příštího roku. Bude to úvodní díl chystaného knižního cyklu o první historické plavbě suchozemce kolem světa - vzrušující vyprávění o dobrodružstvích, která měl ve 20.století možnost zažít opravdu jen málokdo. Postupně vyjde deset knižních pokračování a ti z pilných čtenářů, kteří si jednotlivé cestopisné díly postupně objednají, mohou jedenáctou knížku (věnovanou legendární plachetnici Niké) získat zdarma jako zvláštní bonus.

Nejnovější cestopis Richarda Konkolského je moderní ozvěnou spisů Jacka Londona, Ernesta Setona a Jamese Curwooda a je vhodným vánočním dárkem pro všechny milovníky dálek a cestování. "Aljašský deník" vás zavede do míst, kde jste ještě nebyli.


 

Milan Švihálek

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress