Hlavní stránka

Cykloutoulky Kubou 3 - Region Viňales

(16.05.2010)

Po několika dnech šlapání v úmorném horku přesahujícím výrazně 30 stupňů Celsia ve stínu a v celkem zvlněné krajině dorážíme do nádherné oblasti kolem městečka Viňales. Tyhle útrapy jsme museli podstoupit, abychom si mohli prohlédnout jedinečné útvary "mogotes", takové zničehonic z krajiny vystupující vápencové zakulacené kopce porostlé bujnou vegetací.

Ve Viňales si na tři noci pronajímáme "casa particulares". Jeden celý den prší…taková to změna! Další den jdeme na průzkum okolí. Ještě že máme ta naše kola… Na nich vyrážíme do nitra mezi mogoty. 

Mogoty

Mogoty

Rozprostírá se tu fantastické pestrobarevné údolí, kde jako by se zastavil čas. Políčka různých barev, domečky a chatrčky, volně pasoucí se koně, dobytek a další domácí zvířata. Opravdu idylická krajina. Trávíme zde několik dopoledních hodin s tím, že večer se ještě vrátíme. A mezitím vyrážíme do 30 km vzdálené jeskyně Santo Tomas, která je největším jeskynním systémem na Kubě. 

Údolí Viňales

Údolí Viňales

Jedná se o přírodní jeskyni - tedy bez elektrifikace, bez betonových chodníčků, jednoduše s troškou speleologického dobrodružství. Tak tohle stálo také za to a díky perfektní angličtině velmi zábavného průvodce to bylo ještě více okořeněné. Cestou zpátky při západu slunce míjíme znova mogoty a opět se kocháme celou okolní krajinou. Tak tato oblast rozhodně vyhrává na celém úseku naší cyklocesty po severozápadní Kubě.

Naše kola a mogoty.

Naše kola a mogoty.

Dvě různé kubánské měny

Ano, čtete dobře. Tenhle výmysl je snad jen na Kubě. Platí se zde tzv. "peso cubano" a "peso convertible! Laicky vysvětleno - peníze pro Kubánce a peníze pro turisty. 

Za 1 USD dostanete 1 peso convertible (CUC) a za něj 24 pesos cubano. Obyčejnému turistovi z hotelu stačí jen to CUC, ale cestovatel se bez pesos cubano neobejde. A co se v jaké měně tedy platí? Je to malinko chaotické, ale všeobecně lze říci, že ve všech komerčních místech za vše tvrdě zaplatíte v CUC. Za to na vesnici se všude platí v pesos cubano. Např. chleba, ovoce, zelenina, strava v lokálních hostincích atd. mimo turistická centra se platí v pesos cubanos. Někdy to ale rozum nebere…na benzince koupíte vše jen v CUC…zápaďácká zmrzlina stojí třeba 1,5 CUC=35 cubano a kousek vedle stojí zmrzlina 1 cubano. Nebo pizza na benzince 2 CUC=48 cubano a za rohem v lokální pizzerii 7 cubano. Takže když se v tom člověk začne po pár dnech trošku orientovat a nemá ostych před opuštěním obchodů pro turisty, může žít a jíst velmi levně. Neptejte se ale na to co jíte, respektive z čeho to je a jak se to připravovalo.

Jídlo a pití

Velmi důležité téma a pro nás občas celkem nečekaný problém. Na Kubě se totiž s běžnými obchody či supermarkety vůbec nesetkáte. Možná tak v Havaně, ale i tak je sortiment značně omezen. Sehnat tedy jídlo během šlapání mezi vesničkami či malými městy není lehké. Koupit salám či sýr je téměř nemožné a tak se musíte spokojit s chlebem a rajčaty. Občas v nějaké rádoby restauraci si můžete koupit něco nechvalné chuti, co vypadá jako párek, ale chutná spíše jako umělá hmota s příchutí gumy. 

Když máte štěstí, narazíte na nějaké ovoce, ale párkrát se nám stalo, že i několik dní jsme na to měli smůlu. Obchůdky v menších městečkách a vesnicích jsou zcela vybrakované…jídlo je tu na lístky a cestovatel má tak mnohdy smůlu. Když narazíte na pekárnu, musíte si vystát frontu a pak možná něco dostanete. Nikdo se vás ale neptá, kolik chcete. Musíte vzít to, co dostanete a to ještě buďte rádi, že vůbec něco máte! Občas narazíte na tzv. "tienda", česky "stánek". Tady se prodává za CUC a vše je tedy mnohonásobně dražší a mnohdy dražší než v Evropě. Třeba jedna konzerva fazolí nebo omáčky na špagety stojí kolem 2 CUC. Za tuhle částku v lokálním hostinci máte 4 obědy!

Voda je asi nejdůležitější téma pro cyklocestovatele. Volně pít vodu se důrazně nedoporučuje. Jste tedy nuceni kupovat balenou a ta je jen za CUC. Cena 1,5 litrové láhve se pohybuje od 0,7 do 1,5 CUC, tedy asi 15-30 kč. Koupit ji ale není možné všude, takže je velmi důležité vozit dostatečnou rezervu, nejlépe na další 1-2 dny, pokud jste v zapadlých koutech. 

Závěrem

V první části kubánské cyklocesty jsme za necelé dva týdny našlapali asi 400 km a udělali okruh mezi městy Havana-Bahira Honda-Vinales-Pinar del Rio-Soroa-Mariel-Havana. Trasa byla různorodá, vedla podél pobřeží, pahorkatinou, skrz hory i po rovinaté dálnici. Potkali jsme spoustu úžasných lidí, viděli mnoho nádherných míst a i když nás to mnohdy stálo kupu sil a útrap (vedra, komáři, prudké kopce, občas málo jídla a pití), tak rozhodně nelitujeme, že jsme si tuto oblast pro cykloputování zvolili.


 

Martin Stiller
www.cyklocestovani.cz

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress