Hlavní stránka

Cykloutoulky Kubou 2 - severozápadní část

(11.05.2010)

Kola máme složená, brašny naložené a můžeme opustit Havanu. Vyrážíme po pobřežní silnici směrem na západ. Doprava je celkem dobrá a po pár kilometrech jsme za městem. Občas zastavujeme u pláží, ale nejsou nic moc, na koupání spíše vůbec. 

První den se celkem táhne, je dost teplo a navečer trošičku podceňujeme včasné hledání místa noclehu. Nakonec už téměř za tmy se ptáme u jednoho domečku, zda bychom si u nich nemohli postavit stan na zahradě. Bez přemýšlení přichází odpověď "sí". Hurá, tak dnešek máme vyřešen. 

Naši hostitelé jsou strašně moc ochotní, pohostinní a nakonec celá nám ze svého mála poskytují i večeři a spíme přímo u nich doma v pokojíku jejich syna. I přes chabou španělštinu debatujeme na všechna možná témata a dozvídáme se spoustu zajímavých věcí. Opravdu příjemný večer.

Veřejná doprava na venkově

Veřejná doprava na venkově

Kubánci a jejich pohostinnost

Kdopak by to čekal? Takhle pohostinných národů už asi fakt na světě moc není. Dá se říci, že téměř každou noc jsme spali u někoho na pozemku a snad kromě dvou případů nás nikdo za celý měsíc neodmítl. Několikrát jsme spali u lidí přímo doma a mnohdy jsme dostali i něco k večeři a ovoce ke snídani. Všichni byli moc přátelští, dobrosrdeční a rádi si povídali. Na tuhle pohostinnost budeme opravdu velmi rádi vzpomínat.

 

Hygiena

Pokud navštívíte Kubu na kole jako my a budete chtít navštívit i zapadlé kouty ostrova, pak vám nezbude asi nic jiného, než zapomenout na každodenní sprchu a domácí komfort. Občas sice narazíte na kemp nebo ubytování v soukromí, ale jako naschvál zrovna ne v době večera. Naši záchranou byli vždy ale dobrosrdeční lidé, u kterých jsme nocovali. Vždy nám nabídli možnost "baňar se", tedy vykoupat se. Ale pozor…s běžnou sprchou se to nedá srovnat. Když bylo dobře, ze zdí byla stará železná trubka a z ní stříkala voda. Mnohdy musel stačit ale velký kýbl s vodou a k němu hrníček. Hrníčkem naberete vodu, namočíte se. Pak se namydlíte a zase se hrníčkem splachujete. Primitivní, ale velmi účinné a jak jsme za to byli rádi. No a když nebyla v domku ani koupelna, tak jsme "baňar se" prováděli na zahradě.

Kubánská obydlí

Dá se říci, že jsou všechna stejná a obdobně jednoduše zařízená. Komunismus v tomto směru opravdu moc rozdíly nepovoluje. Domečky nemají většinou v oknech skla, spíše jen takové dřevěné nebo kovové sklápěcí okenice. Sklo není třeba, je tu teplo a je třeba stále větrat. O koupelnách jsme už psali. WC většinou nesplachuje a nemá prkénko.

Kuchyně jsou strašně jednoduché, minimum nábytku, spíše jen police a pulty. Nádobí jako u nás před 40 lety. Ložnice i obýváky jsou strašně jednoduché, nábytku též minimum. Je to tím, že Kubánci moc druhů oblečení nemají. Obýváky bývají útulné, vybavené dřevěným nábytkem, který je ve většině rodinách téměř stejný. Jako přes kopírák. Podlahy jsou většinou hladké betonové a kvůli prašnosti bez koberců. Většina domácností vlastní už i barevný televizor, DVD přehrávač a video. Tahle vymoženost západního světa byla na Kubě povolena veřejně zhruba před rokem a něco. V té době přišel na trh i mobilní telefon, ale stojí hrozně moc peněz a běžní lidé nemají šanci si ho dovolit.


 

Martin Stiller
www.cyklocestovani.cz

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress