Hlavní stránka

Integrační sdružení zemí Ameriky

(24.01.2010)

Země Ameriky se snaží o zejména ekonomickou integraci, ale ne vždy se tato myšlenka dá uskutečnit vzhledem k mnoha různým zájmům, představám i bývalým sporům a konfliktům mezi jednotlivými státy. Proto existuje pro nás až příliš mnoho různorodých organizací, které usilují o sblížení ekonomik podobně jako má např. Evropa (EU).

ALADI /Asociación Latinoamericana de Integración/ - Latinsko-americké integrační sdružení (Montevideo). Členskými zeměmi jsou od 12. 8. 1980 Argentina, Bolívie, Brazílie, Ekvádor, Chile, Kolumbie, Mexiko, Paraguay, Peru, Uruguay, Venezuela. Dne 6. 11. 1998 byla přijata Kuba.

ALADI - Asociación Latinoamericana de Integración

CAN /Comunidad Andina/ - Andské společenství je obchodní blok a zóna volného pohybu (od 1.1. 2005). Sídlo je v Limě a členskými zeměmi jsou od roku 1996 Bolívie, Ekvádor, Kolumbie, Peru. Venezuela byla členem do roku 2006, poté vystoupila a nyní uvažuje o návratu zpět do společenství. Přidruženými státy jsou od roku 2005 Argentina, Brazílie, Chile, Paraguay a Uruguay. Pozorovatelskými zeměmi jsou Mexiko a Panama.

CAN - Comunidad Andina

CARICOM /Caribbean Community/ - Karibské společenství. Sídlo společenství je ve městě Georgetown na Guyaně. Členy jsou: Antigua a Barbuda (od 4. 7. 1974), Bahamy (od 4. 7.1983), Barbados (od 1. 8. 1973), Belize (od 1. 5. 1974), Dominika (od 1. 5. 1974), Grenada (od 1. 5. 1974), Guyana (od 1. 8. 1973), Haiti (od 2. 7. 2002), Jamajka (od 1. 8. 1973), Montserrat [UK] (od 1. 5. 1974), Surinam (od 4. 7. 1995), Svatá Lucie (od 1. 5. 1974), Svatý Kryštof a Nevis (od 26. 7. 1974), Svatý Vincent a Grenadiny (od 1. 5. 1974) a Trinidad a Tobago (od 1. 8. 1973). Přidruženými členy jsou britská zámořská území Anguilla (od 1. 7. 1999), Bermudy (od 2. 7. 2003), Britské Panenské ostrovy (od 1. 7. 1991), Kajmanské ostrovy (od 16. 5. 2002), Turks a Caicos (od 1. 7. 1991). Ke společenství patří i sedm pozorovatelů: Aruba, Kolumbie, Dominikánská republika, Mexiko, Nizozemské Antily, Portoriko a Venezuela.

CARICOM - Caribbean Community

MERCOSUR /Mercado Común del Sur/ - Společný trh jihu (Buenos Aires). Členy jsou od 26. 3. 1991 Argentina, Brazílie, Paraguay, Uruguay, od 21. 7. 2006 Venezuela. Přidruženými státy jsou Bolívie, Ekvádor, Chile, Kolumbie a Peru.  

MERCOSUR - Mercado Común del Sur

NAFTA /North American Free Trade Agreement/ - Severoamerická zóna volného obchodu (obchodní dohoda od 1. 1. 1994). Zónu tvoří tři severoamerické země Kanada, USA a Mexiko. Sídlem jsou všechna tři hlavní města Ottawa, Washington a Ciudad de México).

SELA /Sistema Económico Latinoamericano/ - Latinskoamerický hospodářský systém. Sídlo systém má v Caracasu a členskými zeměmi jsou: Argentina, Bahamy, Barbados, Belize, Bolívie, Brazílie, Dominikánská republika, Ekvádor, Grenada, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Chile, Jamajka, Kolumbie, Kostarika, Kuba, Mexiko, Nikaragua, Panama, Paraguay, Peru, Surinam, Trinidad a Tobago, Uruguay a Venezuela.

SICA - /Sistema de la integración centroamericana/ - Středoamerická integrace. Členskými státy je sedm pevninských středoamerických států mezi Mexikem a Kolumbií + Dominikánská republika.

SICA - Sistema de la integración centroamericana

OEA /Organisación de los Estados americanos/ - Organizace amerických států. Sídlo je ve Washingtonu v USA. Členy tohoto politického sdružení jsou všechny americké státy s výjimkou Hondurasu (od 5. 7. 2009. Důvodem pozastavení členství této země je svržení legálně zvoleného prezidenta Manuela Zelaya).

Budova OEA ve Washingtonu

UN /United Nations/ - OSN - Organizace spojených národů (New York). Do organizace patří všechny samostatné americké země.

UN (United Nations) - OSN

NATO /North Atlantic Treaty Organisation/ - Severoatlantický pakt (Brusel). Do této vojenské organizace patří z amerického kontinentu Kanada a USA, /severoamerické Grónsko není součástí paktu, i když Dánsko, ke kterému dosud politicky patří, je jeho členem/.

NATO - North Atlantic Treaty Organisation

APEC /Asia-Pacific Ekonomic Cooperation/ - Asijskopacifická hospodářská spolupráce (Singapur). Z amerických států do organizace patří Kanada, USA, Mexiko, Peru a Chile. O vstup mají zájem i Kolumbie a Ekvádor, ale jejich přijetí se zatím neuskutečnilo, protože od roku 1998 nejsou do této spolupráce přibírány další země. Snad až po roce 2010 dojde k přijetí dalších zájemců z obou břehů Tichého oceánu (ale mají zájem i země „poněkud vzdálené“ jako např. Bangladéš, Indie, Mongolsko, Pákistán, Laos atd.)!

APEC - Asia-Pacific Ekonomic Cooperation

OPEC /Organization of the Petroleum Exporting/ - Organizace zemí vyvážejících ropu (Wien). Z Jižní Ameriky do organizace patří Ekvádor a Venezuela.  

OPEC - Organization of the Petroleum Exporting

OECD /Organisation for Economic Co-operation and Development/ - Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Tato celosvětová organizace založená dne 14. 12. 1960 se sídlem v Paříži má v roce 2009 třicet členů. Z Ameriky do ní patří Kanada, USA a Mexiko.  

OECD - Organisation for Economic Co-operation and Development

G 8 /Group of Eight/ - Skupina nejvyspělejších zemí světa. Do skupiny patří dvě nejvyspělejší americké ekonomiky - Kanada a USA.  

G 8 - Group of Eight

Poznámka: údaj v závorce za názvem sdružení atd. znamená sídlo organizace.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress