Hlavní stránka

Oáza moří, největší výletní loď světa, vyplula poprvé 1. prosince 2009

(10.12.2009)

Oasis of the Seas je nejnovější výletní loď společnosti Royal Caribbean International Ltd. a patří do skupiny Oasis Class. Stavba obří lodi s délkou 361 metrů (1181 ft.) byla zahájena dne 12. 11. 2007 a dokončena dne 28. 10. 2008. Loď za 1,4 miliardy USD s rychlostí téměř 42 kilometrů za hodinu (22,6 uzlu) se dva dny poté vydala na svojí první čtrnáctidenní plavbu z finského Turku, kde byla vyrobena, do mateřského Port Everglades ve Fort Lauderdale.

Od 13. listopadu 2009 v něm kotvila až do slavnostního pojmenování. To se konalo 30. listopadu a bylo garantováno sedmi kmotřičkami. Každá z nich symbolizovala jednu ze sedmi čtvrtí lodě. Byly jimi tyto osobnosti: kubánsko-americká zpěvačka, skladatelka, herečka a spisovatelka Gloria María Milagrosa Fajardo Estefan; americká krasobruslařka Michaelle Wing Kwan, dvojnásobná olympijská medailistka (stříbro v Naganu 1998 a bronz v Salt Lake City 2002 a pětinásobná mistryně světa z let 1996, 1998, 2000, 2001 a 2003); anglická herečka Jane Seymour; plavkyně Dara Grace Torres, která se zúčastnila 5 olympiád (1984; 88; 92; 2000 a 2008 a získala na nich celkem 12 medailí - čtyři zlaté, stříbrné a bronzové); americká filmová a televizní herečka Keshia Knight Pulliam; umělecká gymnastka Machel Shawn Johnson a kubánsko-americká modelka a producentka Daisy Fuentes. Tak to byla opravdu hvězdná sedmička celebrit.

 

Příjezd Oázy moří 13. 11. 2009 na Floridu

Loď Oasis of the Seas****+ pojme celkem 8461 lidí (6296 pasažérů a 2165 členů posádky). Když dne 1. prosince v 17. hodin vyplula na svojí první oficiální cestu do soukromého resortu společnosti RCI v Labadee na Haiti, do pohybu se dal 225282 tun těžký kolos o velikosti pěti Titaniků! Po 32 hodinách plavby a jedenácti hodinách pobytu u haitského pobřeží se dne 3. prosince Oáza moří vydala na zpáteční cestu a dne 5. prosince v 7 hodin ráno se po 32 hodinách zpáteční plavby vrátila před svojí následující cestou do Fort Lauderdale. Po deseti hodinách pobytu v přístavu se v 17. hodin opět vydala na cestu, tentokrát na osmidenní inaugurační plavbu na Americké Panenské ostrovy na Saint Thomas, do Philipsburgu na Nizozemských Antilách a přes bahamské Nassau (zde je její rejstříkový přístav a proto se plaví jako většina lodí RCI pod „lacinou“ vlajkou Bahamského společenství) zpět na jih Floridy. Prosincové plavby roku 2009 povedou právě po této trase.

Palubní lístek pochopitelně stojí podle doby plavby a typu ubytování. Např. na první čtyřdenní plavbu (1. 12.-5. 12. 2009) pokoj o velikosti 17 m2 s balkónem vyšel pro dvě osoby na 2132 USD, tedy asi 37300 Kč (no nekupte si ho za ty úžasné peníze na první plavbu tohoto „superšífu“). Loď nabízí k ubytování celkem 2700 kajut. Nejnáročnější cestující mají k dispozici i 28 mezonetových pokojů a luxusních apartmá o rozloze 150 m2 s okny o velikosti dvou pater a s balkóny s výhledem na moře nebo na Královskou promenádu. Nejlevnější vnitřní kajuta na první plavbu stála v přepočtu jen 14 400 Kč.

Tento plovoucí mrakodrap se 16 palubami ční do výšky 72 metrů nad mořskou hladinou (236 ft.). Ponor dosahuje 9,3 metru (31 ft.), maximální může být až 198 ft. Maximální šířka lodi je 60,5 metru, v místě ponoru jen 47 metrů.

Oáza moří je rozdělena na sedm hlavních tématických části. Ty se nazývají čtvrtě - Central Park, Royal Promenade (Královská promenáda) a Boardwalk (Plážová promenáda s největším ručně vyřezávaným kolotočem na světě). Další čtvrtě jsou zaměřené na sportovní vyžití, fitness, lázně a zábavu - Bazén a sportovní zóna; Vitalita na moři, lázně a fitness centrum; Místo zábavy. Speciální areál pro mládež - Oblast mládeže je vybaven počítači i pokusnou laboratoří. V Central Parku se nacházejí butiky, restaurace a bary včetně baru Rising Tide Bar (Stoupající příliv).

Tento exkluzivní bar bude jezdit jako výtah mezi třemi patry. Hosté rozhodně nebudou trpět žízní ani hladem. Na lodi jsou pro ně připravené tématicky zaměřené bary (celkem 24 barů a restaurací), kavárny, vinotéka, diskotéka, kabaret, promenáda s obchody duty free, casino, galerie umění, divadelní a koncertní sál s denním i nočním programem, knihovna, internetová kavárna, solárium, kosmetický salón, lázně, fitness, sportovní hřiště pro míčové hry, ledová plocha s možností zapůjčení bruslí, minigolf s devíti jamkami, golfový simulátor, salónek pro karetní hry, bazény, vířivky, dvě umělé surfařské vlny, lezecká stěna, lanovka přes celou délku lodi atd. Kajuty jsou vybaveny WC, sprchou, šatníkem, satelitním příjmem televize a Pay-Per-View (kabelová televize s možností shlédnout zvolený pořad za poplatek jako např. filmy, sportovní přenosy, erotiku …), telefonem, zásuvkami pro 110/220V atd. No nemá to chybu, nechybí snad vůbec nic pro uspokojení vážených hostů z celého světa.

Nezbývá, než Oáze moří a cestujícím na jejích palubách popřát dobrý vítr a pokud možno klidné moře.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress