Hlavní stránka

Zachrání voda z Rudého moře moře Mrtvé?

(29.06.2009)

O záchraně neustále se zmenšujícího Mrtvého moře by se mělo rozhodnout co nejdříve, snad do konce roku 2010. Pokud by se tak nestalo, bylo by téměř jisté, že by Mrtvé moře během následujícího půlstoletí o zbytek vody přišlo a zcela by se vypařilo (nad mořem "visí" typický opar).

Tuto informaci oznámil začátkem jara 2009 přípravný výbor pro vybudování přívodního kanálu z Rudého moře. Podle něho by se měl vybudovat kanál, který by do jedné z nejslanějších vodních ploch na Zemi přivedl potřebné množství vody z Rudého moře. Již dříve se uvažovalo o výstavbě kanálu ze Středozemního moře, kdy by voda tekla samospádem (rozdíl hladin je větší než 400 metrů). Náklady na výstavbu by byl podle zamýšleného projektu hradil téměř celé pouze Izrael. Rizika spojená s politickou nestabilitou a terorizmem nakonec vedla k opuštění tohoto zajímavého projektu záchrany Mrtvého moře.

Mrtvé moře

Mrtvé moře se nachází v proláklině v nadmořské "výšce" přesahující -420 metrů pod hladinou světového oceánu. Každoročně se jeho hladina snižuje o desítky centimetrů. Podle odborníků je možné ho zachránit jen tím, že by se do něho přivedla voda z Rudého moře. Problémem je, že by se na realizaci projektu musely dohodnout Izrael, Jordánsko a palestinská samospráva ze Západního břehu Jordánu /Fatah/, tedy země, které se mezi sebou zrovna moc domlouvat neumějí. Snad jen to, že by nabízené řešení prospělo všem, dává naději na úspěch jednání a následnou realizaci projektu. V rámci něj by vzniklo největší odsolovací zařízení na světě, hydroelektrárna a další související závody. Všem zúčastněným stranám by vynaložené náklady časem navrátily velmi žádané kosmetické výrobky s minerály z tohoto moře, zisk z prodeje soli, která je bohatá na hořčík, vápník, draslík, bromidy, naopak je chudá na nežádoucí sodík a karbonáty. Hitem jsou solné jeskyně budované ze solí od Mrtvého moře i léčivé přírodní minerální bahno na balneoterapii. Neméně významné by byly vyšší příjmy z cestovního ruchu (rekreace a léčení dermatologických, respiračních chorob i chorob srdce). Je prokázáno, že několikatýdenní pobyt u Mrtvého moře urychluje léčbu po operacích srdce /bypassy/, pomáhá při snižování chronického vysokého krevního tlaku apod. "Mrtvá voda" je bohatá na léčivé magnézium a obsahuje mnohé minerály.

Na březích je vidět pokles vodní hladiny

S myšlenkou spojit Rudé a Mrtvé moře přišel jistý britský vojenský inženýr již v 80. letech 19. století. Na počátku 21. století jí "oprášil" skotský inženýr David Meehan, současný vedoucí týmu připravujícího tento projekt. Nabízejí se tři možnosti dopravy vody – potrubím, podzemním tunelem či kombinací tunelu a nekrytého kanálu. V každém případě by vody Rudého moře překonaly během tří až čtyř dnů vzdálenost asi sto sedmdesát kilometrů a bylo by využito jejich převýšení více jak 400 metrů.

I zde však žijí všudypřítomní "zelení ochránci přírody" a ti mají samozřejmě vůči připravovanému projektu určité výhrady. Tito ekologové se obávají, že by se tímto lidským zásahem do Mrtvého moře mohl nenávratně změnit jeho charakter. Ve slaném roztoku solí a vody jsou schopny přežívat jen některé mikroorganismy. Výstavbou kanálu by ale nehrozilo nebezpečí, že by moře "oživlo". Příchodu "nežádoucího nového života" do Mrtvého moře by totiž zabránil důmyslný filtrační systém.

Díky vysokému podílu solí (kolem 35 %), které nadnášejí tak, že v tomto moři není skoro možné plavat a ani se potopit (dá se jen velmi opatrně "pádlovat rukama", ale nesmí se cákat velmi slanou vodou), zato si lze při "ležinku" na hladině číst noviny.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress