Hlavní stránka

Jak jsem psal a vydával pro krajany v Americe

(12.01.2009)

Když jsem v roce 1984 emigroval za poněkud dramatických okolností přes Rumunsko, Jugoslávii a Rakousko do Ameriky - o čemž jsem napsal později knížku "Neobyčejné cesty", která vyšla roku 1992 a kterou vysílal téhož roku jako četbu na pokračování český rozhlas na stanici Praha, domníval jsem se, že závažné existenční starosti i psychické problémy, které s sebou přináší emigrace, mi nadlouho zabrání psát a publikovat.

Doma jsem předtím psal a publikoval v nejrůznějších novinách a časopisech povídky, fejetony a básně . A také množství reportáží z cest , o kterých jsem i přednášel s vlastními diapozitivy, Než vyšel zákaz publikovat a vysílat mé práce, stačil jsem ještě vydat v Mladé frontě také mou první samostatnou knížku Tvrz. Odchodem do ciziny to ale vše skončilo.

Už v Rakousku, kde jsem čekal několik měsíců na odchod do zámoří jsem zjistil, že v zahraničí existují české exilové noviny a časopisy, které mají většinou velmi slušnou úroveň. Jejich vydavateli a redaktory byli většinou někdejší známí a zkušení spisovatelé a novináři - Jožka Pejskar, Vladimír Škutina, Josef Škvorecký … A tak jsem začal znovu psát, zpočátku o svých zkušenostech z totalitního režimu pro Vídeňské svobodné listy, pak pro Československý týdeník v New Yorku. A když trochu pominuly starosti s novou existencí a začal jsem zase cestovat, přibyly i větší cestopisné reportáže v časopisech Západ v Kanadě a mnohde jinde.

V té době se mi už také dostaly do rukou knihy, které vydávalo několik exilových nakladatelství v Americe, Kanadě, Švýcarsku a které jsem hltal jako žíznivec po přechodu pouště. A tak jsem zase pocítil potřebu začít nějakou větší práci, zachytit dobu a vydat svědectví. V kalifornském San Francisku, kde jsme se pak s manželkou na dlouhá léta usadili jsem napsal knihu, ve které popisuji některé z mých dřívějších cest , například do Severní Koreje, Mongolska , Uzbekistánu a některých dalších zemí, ale také mé působení ve službách knížete Leonarda I., panovníka trpasličího knížectví Hutt River v západní Austrálii.

Jak jsem v té době zjistil, renomovaná exilová nakladatelství měla většinou velice málo financí a naplněné ediční plány díky známých autorů zvučných jmen. Později jsem měl něco ušetřených peněz a tak jsem se rozhodl k ráznému kroku - předejít potížím s nakladateli a distributory tím, že budu vydávat knihy sám. Kromě mých vlastních i prózu a poezii i jiných autorů. V mém malém nakladatelství Obzor tak vyšly například i mé "cestovní básně" s názvem "Pozdravy z cest", ke kterým mě inspirovala má putování po Havaji, Mexiku, Argentině, Kalifornii. Připsal jsem je mému nejlepšímu exilovému příteli Eduardu Ingrišovi, hudebnímu skladateli, autoru trampské "Niagáry", se kterým jsem se seznámil v Kalifornii, kde žil až do své smrti v roce 1991. Ingriš byl zároveň velkým cestovatelem a mořeplavcem, jemuž se podařilo za jeho dobrodružné plavby na balzovém voru Kantuta II překonat v roce 1959 Pacifik z Peru až na tichomořské ostrovy.

Knihy, které jsem si vydal, prodávalo přímo české knihkupectví v Palo Altu a jeho prostřednictvím se ocitaly i v amerických univerzitních knihovnách, například na Stanfordu. A hlavně si je objednávali prostřednictvím inzerátů nebo recenzí v krajanských časopisech našinci doslova po celém světě. A bylo pak velice příjemné, když se mi v dopisech ozývali krajané z Austrálie, kteří mi psali, že čtou mou knihu v pralese nebo buši večer u táboráku. A tak ještě i dodnes, dávno poté, co jsem se vrátil z těch dalekých cest domů (přestože do Ameriky se stále vracím ), přetrvává ve mně ten pocit, že kdesi, na různých místech našeho širého světa, jsou v knihovnách moje knížky, po kterých občas sáhnou vzdálení našinci, aby si je přečetli - pro cestovatelskou inspiraci, nebo třeba i jen proto, aby jim připomněly jejich mládí a rodný jazyk.


 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress